ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 31 ianuarie 2011

Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate!

 Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate!
Cafeaua, un remediu excelent pentru sănătate! Cu un gust plăcut și o aromă inconfundabilă, cafeaua se consumă încă din cele mai vechi timpuri pentru înlăturarea oboselii, dar și pentru energizarea organismului sau pentru crearea unei stări de bună dispoziţie
Studii recente atestă faptul că această băutură are efecte benefice asupra organismului în cazul în care este consumată în cantităţi moderate, maximum două sau trei cești pe zi. Cafeaua conţine antioxidanţi care împiedică distrugerea celulelor și apariţia diverselor boli. Cafeina, principala substanţă din compoziţia bobului de cafea, are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce pe moment starea de oboseală, îmbunătăţește digestia și activitatea intelectuală.

Împotriva cancerului
Deși în urmă cu ceva timp studiile știinţifice au confirmat că un consum de cafea pe o perioadă mai mare de timp poate provoca apariţia cancerului, studiile recente atestă faptul că un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice asupra cancerului de colon. Statisticile arată că două cești de cafea pe zi reduc riscul de apariţie a cancerului de colon cu 25%. Totodată, femeile care beau zilnic două sau trei cești de cafea sunt protejate împotriva apariţiei cancerului de sân, iar bărbaţii sunt protejaţi împotriva apariţiei unor forme grave de cancer de prostată. Mai mult, cercetătorii americani au arătat că un consum regulat de cafea poate oferi protecţie împotriva cancerului de piele, iar noile studii în domeniul dermatologiei au confirmat acest lucu. În plus, cafeaua crește secreţia biliară și stimulează motilitatea intestinală.

Împotriva diabetului

Cercetările confirmă faptul că persoanele care consumă moderat cafea au un risc mai scăzut de apariţie a diabetului de tip II. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele care beau zilnic 1-3 cești de cafea au un risc mult mai mic de a face diabet faţă de cele care evită această băutură. Totodată, cafeaua previne și apariţia bolii Parkinson. S-a dovedit că cei care beau cafea regulat au un risc mai scăzut cu 80% de se îmbolnăvi de această boală.

Împotriva obezităţii

Cafeaua înlătură senzaţia de foame și ajută la arderea grăsimilor, deci la slăbit. Cafeina din cafea acţionează ca un stimulent asupra organismului, determinând o ardere mai rapidă a caloriilor provenite din grăsimi. Astfel, un consum moderat de cafea ne poate ajuta să ne menţinem greutatea corporală în limite normale.

Împotriva cirozei

Cafeaua are o putere antioxidantă mai mare decât a berii, a sucurilor de fructe, a ceaiul negru, a fructelor sau legumelor. Astfel, cei care beau aproximativ două cești de cafea pe zi au un risc mai scăzut cu 80% de apariţie a cirozei.

Previne apariţia calculilor renali

Cafeaua este un diuretic foarte bun. Pe lângă faptul că ajută la eliminarea toxinelor din oganism, cafeaua previne și apariţia pietrelor la rinichi.

Îmbunătăţește memoria

Cafeaua are și efecte anti-îmbătrânire și previne apariţia Alzheimer-ului, datorită influenţei pozitive pe care o are asupra funcţiilor memoriei. Previne deficienţele motorii și normalizează funcţionarea cerebrală, prevenind astfel degenerarea ei.

Împotriva cariilor dentare

S-a descoperit faptul că anumite substanţe care dau gustul amar al cafelei au și proprietăţi antibacteriene, prevenind astfel apariţia cariilor dentare.

Împotriva depresiei

Persoanele care suferă de depresie pot scăpa de această afecţiune cu ajutorul cafelei. Un consum moderat de cafeină duce la modificarea stării de spirit a persoanelor deprimate. Conform studiilor, o ceașcă sau două de cafea pe zi aduce beneficii în cazul unei depresii ușoare. Atenţie! Dacă vom consuma cafea în exces, vom deveni mai nervoși, mai agitaţi.


Fii atent la contraindicaţii
Atenţie! Pe lângă efectele benefice pe care le are cafeaua asupra organismului, ea are și contraindicaţii. Astfel, consumul de cafea este interzis persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, precum boli cardiovasculare, insomnie, ulcer gastric sau duodenal. Totodată, persoanele care suferă de stări de nervozitate, de dureri de cap, enterocolită sau hipertensiune arterială ar trebui să evite consumul de cafea. Mulţi dintre noi consumă cafea decofeinizată pentru a evita efectele cafeinei. Specialiștii susţin că aceasta nu este alegerea cea mai bună, deoarece acest sortiment crește nivelul colesterolului „rău”, fapt care duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Cafeaua nu este recomandată nici femeilor aflate în perioada menopauzei sau postmenopauzei, deoarece provoacă apariţia osteoporozei.
Autor: Revista Felicia
Sursa: felicia.a1.ro  Duminica, 30 Ianuarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu