ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 11 septembrie 2012

Anadolu, MECCA BOLNAVILOR DE CANCER din Estul Europei

 Anadolu, MECCA BOLNAVILOR DE CANCER din Estul Europei
Anadolu, MECCA BOLNAVILOR DE CANCER din Estul Europei Peste 2.000 de români apelează anual la clinica turcilor pentru a scăpa de cancer
Renumiţi dintotdeauna pentru comerţul înfloritor cu aur, turcii exportă astăzi un lucru mai valoros decât orice lingou: sănătatea. Din ce în ce mai mulţi români bolnavi își amanetează amintirile de-o viaţă și pleacă la Centrul Medical Anadolu din Istanbul. Au auzit, spun ei, că doctorii de acolo transformă speranţele în șanse.
Îngrijire tehnologizată
La prima vizită la Anadolu, detaliile mărunte îţi iau ochii și te fac să uiţi pentru ce ai venit. Vazele cu flori exotice de la intrarea în saloanele de la Cardiologie, sălile de chimioterapie cu vedere la Marea Marmara, funda imensă, roz, agăţată la intrarea în camera unei lăuze sau căsuţa din lemn de la Pediatrie.

Alp Ozkan, profesor doctor în oncologie pediatrică

Pe lângă aparatura ultramodernă, astfel de atenţii sunt cele care-i fac pe bolnavi să se simtă regește. Mașina care îi întâmpină la aeroport e doar unul dintre amănuntele programului complex destinat pacienţilor internaţionali. 47 de angajaţi au grijă în permanenţă de acomodarea bolnavilor străini, de bază fiind translatorul, un soi de umbră care-i însoţește de la sosirea în Instanbul și până seara, când pun capul pe pernă. Odată ce și-au cunoscut "ghidul", totul merge ca uns. Urmează internarea, repede și fără tamtam, unde primesc o brăţară metalică inscripţionată cu un cod de identificare.
Astfel, în locul "telefonului fără fir" din spitalele românești, cauza multor erori medicale, medicii turci au acces în orice secundă la fișa actualizată a pacientului. În decursul a câteva ore, bolnavii sunt cercetaţi pe toate părţile, iar la final primesc un set complet de analize, totul fără să pună piciorul în afara incintei. "Nimeni nu pierde timpul stând la cozi pe la diverse ghișee. Pentru eficienţă maximă, orice serviciu se găsește aici", explică Alice Abdi, unul dintre specialiștii Departamentului Internaţional al clinicii.

O rezervă obișnuită de spital

Un număr de 150 dintre pacienţii străini care i se perindă zilnic prin faţa ochilor sunt români, spune aceasta, iar 80% vin pentru tratamentul oncologic.
Este și cazul Ceciliei Roman (46 de ani) din București, căreia medicii tocmai i-au extirpat uterul, împreună cu tumoarea de pe ovarul stâng, după ce a irosit câteva luni bune încercând să afle de la doctorii români de ce suferă. Numai pentru o singură analiză, la glanda tiroidă, a mers la două laboratoare și ambele i-au arătat valori diferite, iar dintre cei patru medici consultaţi în ţară, numai unul și-a dat seama că e un caz operabil.
"În ţară, avem medici, dar nu sunt condiţii"
Soţul ei, Alexandru, un bărbat atletic, la vreo 50 de ani, n-a avut curaj să intre în sala de operaţii. A rămas ţintuit pe scaunele din faţa lifturilor, alături de fata lor cea mare. "Ideea de a o aduce aici mi-a venit uitându- mă la un serial medical, iar clinica asta se apropie de acel ideal. În România, unde au medici buni, n-au condiţii și invers", e verdictul dat de Alexandru. Reversul medaliei, recunoaște el, este că totul costă, de la intervenţiile de câteva zeci de mii de euro, până la recipientele minuscule din plastic în care stau pastilele. "În cei 280 de euro, cât e ziua de spitalizare, ai inclus medicul, serviciile asistentelor și curăţenia. Aici, femeia de serviciu folosește o lavetă nouă pentru fiecare cameră și la final o aruncă", povestește Alexandru Roman.
 
TrueBeam
"Această tehnologie este extrem de eficientă în tratarea cancerului de sân, naso- faringial sau a prostatei cu șanse de reușită de circa 85%", spune Kay?han Engin, specializat in chirurgie robotică. Un avantaj este și că aparatele ţin cont de respiraţia și bătăile inimii pacienţilor, iar atunci când apar incidente neprevăzute, se opresc pur și simplu.
Centrul de Oncologie al clinicii este gândit ca un „spital în spital”, o colaborare între toţi specialiștii implicaţi în tratarea cancerului
80% dintre cei 500 de pacienţi străini care trec zilnic pragul clinicii Anadolu urmează un tratament oncologic
Asistente școlite după un program american
Unul dintre cei mai solicitaţi medici ai clinicii este Zafer Gülbaș, specializat în transplantul de măduvă osoasă. Are un birou vesel, ticsit de distincţii și spune că la Anadolu e un mediu relaxant și pentru doctori. "E important să ai aparatură, dar și profesioniștii", crede medicul, pentru care asistentele sunt cele mai importante piese din mecanismul unui spital. "Avem 36 de asistente școlite după programul partenerilor noștri de la Johns Hopkins Medicine din SUA. Fiecare are în grijă maximum trei pacienţi o dată", explică Gulbaș, creatorul unor saloane revoluţionare pentru tratamentul celor care au suferit un transplant de măduvă, care costă între 30.000 și 50.000 de euro. "Mulţi mor din cauza infecţiilor, chiar dacă operaţia e bună, așa că am conceput eu însumi camere dotate cu filtre HEPA. La pacienţii cu leucemie, de exemplu, cresc cu 50% șansele de vindecare", e optimist specialistul.
 


Autor: evz.ro
Sursa: www.evz.ro  Marti, 11 Septembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu