ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 11 septembrie 2012

Ajutor: Zaharul micsoreaza creierul!

Ajutor: Zaharul micsoreaza creierul!


Ajutor: Zaharul micsoreaza creierul!
Un studiu realizat de oameni de stiinta si publicat in jurnalul "Neurology" socheaza prin rezultatele cutremuratoare despre impactul glucozei din sange asupra masei cerebrale.

GLICEMIA USOR RIDICATA POATE REDUCE PANA LA 10% DIN CREIER

Cercetatorii au implicat in studiul lor aproximativ 240 de australieni cu glicemia in limite normale. Cei care au avut insa timp de 4 ani glicemia spre limita superioara, dar totusi in limite normale, au pierdut pana la 10% din masa cerebrala! – informeaza Daily Mail.


Reducerea masei cerebrale s-a realizat in special in acele arii ale creierului raspunzatoare de gandire si memorie.


In lumea medicala se stia deja ca diabetul afecteaza sanatatea mentala si ca predispune la nenumarate boli, printre care boli de rinichi, boli de inima si vase, afectarea pielii, „piciorul diabeticului”, afectarea vederii pana la orbire si desigur afectare cerebrala, de la accidente vasculare la deficiente de memorie si alte tulburari, chiar dementa.


Si diabetul zaharat de tip II se caracterizeaza, atunci cand vorbim chiar de diabet si nu de stadiile sale precedente de formare, prin glicemie crescuta (adica glucoza marita in sange peste limitele normale).


Recentul stiudiu socheaza insa pentru ca urmari asemanatoare diabetului asupra creierului apar si in cazul unei glicemii aflate in parametri considerati ca fiind NORMALI – desigur daca glicemia tinde spre valorile maximale ale acestor parametri.


Nu s-a ridicat insa problema daca nu cumva aceste valori considerate normale sunt... anormale in realitatea faptelor.


ZAHARUL NE PROSTESTE


Un lucru insa este cert pana la elucidarea acestor reactii dovedite in studiile recente de specialitate – zaharul ne prosteste.


Si cand vorbim de zahar nu ne referim la glucidele de buna calitate din cerealele integrale, fructe sau legume – ci la acele glucide care cresc brusc glicemia si „biciuesc” pancreasul in secretia sa de insuluina.


Aceste glucide sunt in special zaharurile – sintetizand cam tot ce contine zahar nu este bun: sucuri, cafeaua sau orice alta bautura indulcita cu zahar, foietaje, dulciuri din comert, chiar si unele sortimente de paine, biscuitii, inghetata, glazurile, unele sosuri dulci, ketchup etc.


Desigur, o crestere brusca a glicemiei are repercursiuni si asupra glucagonului, un al hormon al pancreasului, dar si asupra incretinelor – o serie de hormoni ai sistemului digestiv care sunt strans legati de aparitia rezistentei periferice la insulina si deci la inducerea diabetului zaharat de tip II.


Mai mult decat atat aceste incretine isi modifica activitatea daca mancati mult la o masa sau mancati rar in zi.


De exemplu a manca o data pe zi sau de doua ori este periculos pentru sanatate. Ideal este sa mancati mese mici – un singur fel de mancare la o masa si portie mica – si dese – 5 mese pe zi.


Se pare ca o parte din cei care au glicemia apropiata de valorile superioare ale limitelor normale raspund deficitar la testul de toleranta la glucoza.


Daca aveti valori spre limita superioara a glicemiei, vorbiti cu medicul diabetolog sau nutritionist despre un posibil stadiu incipient de diabet.


Sursa: Healthy / napoca.nevs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu