ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 18 iunie 2012

E bine să mănânci seara? Ce cred nutriţioniștii

 E bine să mănânci seara? Ce cred nutriţioniștii
E bine să mănânci seara? Ce cred nutriţioniștii Românii nu mănâncă sănătos și în consecinţă nici sănătatea lor nu este bună, iar acest lucru se reflectă în amplificarea diabetului, a obezităţii și a dislepidemiei, a declarat vineri prof. dr. Nicolae Hâncu, membru corespondent al Academiei Române, cu prilejul lansării lucrării "Abecedar de nutriţie".
Acesta a adăugat că starea de sănătate este influenţată de alimentaţie atât în bine, cât și în rău și a criticat faptul că nu se mănâncă dimineaţa, că se sare peste mese și masa de seară a devenit principala masă.
"Fără îndoială alimentaţia românilor de acum nu seamănă cu cea de acum douăzeci de ani. Atunci aveam două tipuri distincte de alimentaţie, de toamnă târzie - iarnă, până prin luna martie târziu nu se găseau zarzavaturi proaspete, fructe, nu se găseau decât mere, din când în când citrice, acum avem tot timpul fructe, legume, problema este să știi când trebuie să le consumi și cum trebuie să le consumi. Plecând de la această constatare că românii nu mănâncă bine, am decis încă de anul trecut iniţierea unei campanii naţionale de educaţie nutriţională. Abecedarul pe care l-am lansat este de fapt un instrument de lucru, de învăţare, pentru că sunt monografii, cărţi nenumărate, dar era nevoie de un material din care să învăţăm cum să mâncăm sănătos.
A mânca sănătos înseamnă în primul rând a învăţa să mâncăm. Alimentaţia sănătoasă devine validă atunci când se asociază cu alte componente între care mișcarea este extrem de importantă, dar și consumul moderat de alcool, renunţarea la fumat și, surprinzător, un somn adecvat. Trebuie să dormim 7-8 ore pe noapte dintre care dacă se poate o oră trebuie să fie înainte de miezul nopţii", a explicat specialistul.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a spus în legătură cu faptul că foarte multă lume mănâncă seara masa principală că ora de cină poate fi împinsă către opt jumătate chiar și nouă, după această oră mâncatul să fie doar o excepţie. "Important este și ce mânânci la această oră pentru că din păcate cina la români este foarte consistentă", a subliniat medicul.
În legătură cu obezitatea la copii, aceasta este conform mediei europene de circa 14%, dar este enorm în opinia prof. dr. Hâncu, care a subliniat că acum douăzeci și ceva de ani nu exista în România acest lucru. "Obezitatea la copii înseamnă în următorii cinci - zece ani ateroscleroză, o coborâre a vârstei infarctului de miocard", a reliefat medicul.
Academicianul Eugen Simion, prezent la lansarea cărţii, a evidenţiat că Abecedarul de Nutriţie este un excelent ghid de alimentaţie sănătoasă. "Bucătăria noastră este tradiţională, este rafinată și bogată, indiferent ce spun scepticii internaţionali, mai ales cea ţărănească pe care o evidenţiază literatura", a punctat acad. Eugen Simion.
Acesta a amintit că în urmă cu câţiva ani a scris un eseu despre discursul gurmand în opera lui Caragiale și are în vedere să scrie despre ceremonialul gastronomic în opera lui Sadoveanu. "În general se mănâncă mult în literatura română. Mult și de multe ori bine", a reliefat Eugen Simion, adăugând că Tudor Vianu spunea că mâncarea este și un motiv al prieteniei.
La rândul său, consilierul de imagine al ministrului Educaţiei, Corina Pleșa, a amintit că obiceiul alimentaţiei sănătoase se deprinde din primii ani ai copilăriei. "Școala nu face faţă bombardamentului de reclame cu diferite oferte de tip fast food. Cea mai bună școală este familia", a afirmat Corina Pleșa.




Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Duminica, 17 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu