ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 18 iunie 2012

7 alimente care modifică mirosul corpului

 7 alimente care modifică mirosul corpului
7 alimente care modifică mirosul corpului
Carnea, lactatele, sparanghelul și unele condimente, precum curry, conţin substanţe care pot da transpiraţiei un miros înţepător, mai ales dacă sunt consumate în anotimpul cald 
Consumul frecvent de alimente de tip fast-food influenţează mirosul corpului, afirmă medicul britanic Trisha Macnair, citată de bbc.co.uk. Aceste alimente sunt doldora de grăsimi „rele", de zahăr și de aditivi alimentari care pot stagna chiar și 24 de ore în colon și, pe lângă mirosul neplăcut al cavităţii bucale, își pun amprenta negativ și asupra mirosului corpului. Mai există însă o varietate de alimente care modifică mirosul transpiraţiei și care ar trebui consumate cu moderaţie în sezonul cald.

1. Carnea
Introducerea zilnică în alimentaţie a cărnii își pune amprenta negativ, printre altele, și asupra mirosului corpului. Iar în timpul verii, acest lucru se simte și mai acut. „În general, atunci când mâncăm carne, și îndeosebi carne roșie sau grasă, ureea, substanţă rezultată din digestia proteinelor, se elimină prin piele. Microflora de la suprafaţa pielii are capacitatea de a sintetiza o enzimă, numită urează, care descompune ureea în amoniac.

Și cum vara transpirăm mai mult, bacteriile de la suprafaţa pielii sintetizează și mai multă urează. De aici provine mirosul înţepător al transpiraţiei", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.

De asemenea, carnea poate influenţa mirosul corpului și atunci când este greșit asociată la aceeași masă, de exemplu, cu carbohidraţi. Pentru ca aceste două tipuri de alimente să fie digerate împreună, stomacul trebuie să secrete atât sucuri alcaline (pentru carbohidraţi), cât și sucuri acide (pentru proteine).

Cele două sucuri gastrice se neutralizează reciproc și, inevitabil, o parte dintre proteine ajung nedigerate în colon și, până ce sunt eliminate, putrezesc. Prin urmare, se elimină o serie de substanţe toxice care dau un miros greu corpului.

2. Sparanghelul
Datorită proprietăţilor diuretice, sparanghelul se recomandă frecvent ca tratament adjuvant în cistită sau în prostatită, dar și în diferite tulburări digestive. În plus, el se regăsește tot mai mult astăzi în dieta noastră.

Nutriţioniștii însă ne recomandă să-l consumăm cu precauţie, mai ales în timpul verii, deoarece modifică semnificativ mirosul transpiraţiei și al urinei. „Sparanghelul conţine o substanţă sulfuroasă numită mercaptan care, pentru a fi metabolizată, trebuie descompusă.

În urma acestui proces, corpul își modifică mirosul", mai spune Mencinicopschi. În plus, în compoziţia sparanghelului se găsește și asparagină, o substanţă care, prin digerare, degajă un miros la fel de greoi ca mercaptanul.

3. Drojdia de bere
Cura cu drojdie de bere reprezintă una dintre cele mai bune surse naturale de vitamine din complexul B, fiind un aliat de nădejde în lupta cu bolile. Drojdia de bere protejează sistemul cardiovascular, întărește imunitatea, combate anemia și este indicată în tratamentul acneei și psoriazisului. Ba, mai mult, întârzie apariţia ridurilor și are efect antiîmbătrânire, datorită vitaminei E, puternic antioxidantă.

Însă drojdia de bere se numără și ea printre alimentele care modifică semnificativ mirosul corpului. „În timpul curelor cu drojdie de bere ţinute pe durate lungi, corpul își schimbă mirosul. Un lucru bun este totuși faptul că substanţele care se elimină prin pori au efect repelent, în sensul că ţin ţânţarii la distanţă. Prin urmare, sunteţi protejaţi în mod natural de aceste insecte", mai spune prof. dr. Mencinicopschi.

4. Lactatele
Consumate în exces, și produsele lactate pot modifica mirosul transpiraţiei. Potrivit specialiștilor americani de la Clinica Mayo, în timpul digestiei, din cauza cantităţii mari de proteine, unele bacterii formează hidrogenul sulfurat, o substanţă care dă transpiraţiei un miros înţepător. Prin urmare, nutriţioniștii ne sfătuiesc să nu abuzăm de lactate, ci să ne limităm la cele 50 de grame recomandate pe zi.

5. Ouăle
Unele alimente, precum ouăle, sunt bogate în colină (vitamina B8) care este foarte greu de digerat. Din această cauză, la nivelul stomacului se acumulează o cantitate mare de gaze și, în plus, se formează o serie de substanţe toxice care favorizează mirosul neplăcut al corpului. Pentru a preveni acest lucru, ouăle se vor asocia numai cu legume și nicidecum cu carne.

Chiar dacă au în compoziţie același tip de proteine, carnea se digeră mai greu (între șase și opt ore) și există riscul ca, între timp, ouăle să intre într-un proces de putrefacţie.

6. Curry-ul
Curry, un amestec de condimente specific bucătăriei indiene și folosit frecvent în cea britanică, este renumit pentru faptul că modifică mirosul corpului la 30-60 de minute de la consumul lui. Și asta deoarece curry-ul se obţine, printre altele, din ghimbir, usturoi, ceapă, coriandru, ardei iute, sare, seminţe de muștar și din turmeric, care, la rândul lor, conţin substanţe cu miros înţepător.

De exemplu, ceapa conţine compuși de sulf, iar turmericul are în compoziţia sa
curcumina, o substanţă renumită pentru mirosul său greu. Însă curry-ul poate modifica mirosul corpului nu doar prin procesul de digestie, ci și prin prepararea termică. De altfel, în bucătăriile în care se folosește frecvent curry la gătit, persistă un miros specific.

7. Ceapa și usturoiul
Atât usturoiul, cât și ceapa sunt renumite pentru faptul că dau o respiraţie urât mirositoare. În plus însă, ele alterează și mirosul transpiraţiei. Și totuși, nutriţioniștii ne recomandă să le introducem frecvent în dietă, deoarece conţin nutrienţi indispensabili organismului.

Usturoiul este renumit pentru proprietăţile sale anticancerigene pe care le conferă alicina, substanţa care îi dă și mirosul neplăcut, iar ceapa are proprietăţi antiseptice și antibacteriene.


Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 17 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu