ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 18 iunie 2012

Dr. Oz: Ce spune aspectul scaunului despre sănătatea ta digestivă

Dr. Oz: Ce spune aspectul scaunului despre sănătatea ta digestivă
Dr. Oz: Ce spune aspectul scaunului despre sănătatea ta digestivă Nu e o plăcere să-ţi analizezi scaunul, dar e una din cele mai simple măsuri pe care le poţi lua pentru a-ţi evalua sănătatea digestivă și generală.
Dr. Oz îţi oferă o listă a celor mai frecvente boli digestive împreună cu schimbările pe care le produc la nivelul materiilor fecale. Iată ce înseamnă modificările de formă, culoare, consistenţă și miros.
Când se schimbă forma scaunului
Când scaunul devine subţire precum un creion, probabil că este cazul să-ţi schimbi dieta. Lipsa fibrelor în alimentaţie este de obicei vinovată pentru această modificare. Însă există și alte cauze posibile printre care cancerul de colon – tumoarea crește în interiorul colonului, astfel că diametrul acestuia e mai mic, deci scaunul e mai subţire. În cazul femeilor, scaunul subţire poate fi provocat de tumori ale organelor genitale – fibrom uterin, tumori ovariene sau la vezica urinară.
“Dacă scaunul este format din mai multe fragmente de dimensiuni foarte mici și este greu de eliminat, e posibil să suferi de diverticuloză, o boală a colonului foarte răspândită”, adaugă dr. Oz.
Ce spune mărimea scaunului despre sănătatea ta
“Scaunele mici și tari sunt tipice persoanelor care au o dietă de tip vestic, cu fibre insuficiente, și sunt asociate cu un risc crescut de diverticuloză și cancer de colon”, spune dr. Oz. Desigur, același tip de scaun este întâlnit la persoanele care suferă de constipaţie cronică, dar din păcate și la cei cu cancer de colon.
Încearcă să introduci în dieta ta fibre cât mai multe sau un supliment cu fibre, care fac scaunul mare, moale și mai ușor de eliminat.
Ce spune mirosul scaunului despre sănătatea ta
Mirosul scaunului depinde de foarte mulţi factori: dietă, medicamente, starea florei bacteriene, etc. De obicei, un scaun cu miros foarte urât și puternic vine după o masă bogată în alimente care fermentează ușor – fasole, varză, etc.
Dar dacă observi că de la un timp scaunele tale au un miros puternic și urât, orice ai mânca, ar trebui să te preocupe starea pancreasului. Inflamaţia lui – pancreatita – precum și tumorile pot produce un scaun cu miros urât care plutește deoarece conţine multe grăsimi. Din fericire, asemenea cazuri sunt rare.
Mai frecvente sunt bolile ce produc malabsorbţia nutrienţilor - boala Crohn, boala celiacă – și infecţiile parazitare – de exemplu cu giardia. Acestea de asemenea duc la scaune cu miros foartte urât. Dacă există și diaree, atunci probabil ai de a face cu o toxiinfecţie alimentară.
Când se schimbă culoarea scaunului
Culoarea materiilor fecale diferă mult în funcţie de ceea ce ai mâncat, dar poate fi și semnul unor boli grave. Scaunul normal este maro din cauza compoziţiei sale: bacterii, apă, bilă, bilirubină, celule roșii “moarte” și fibre, plus cantităţi mici de proteine și grăsimi, explică dr. Oz. Iată ce spune el despre modificările importante de culoare:
Scaunul de culoare roșie. Dacă nu ai mâncat sfeclă roșie sau un aliment cu conţinut mare de colorant roșu, înseamnă că scaunul conţine sânge provenit din partea inferioară a tractului digestiv. Cauzele merg de la hemoroizi și diverticulită până la cancer rectal.
Scaunul verde. Dacă nu iei suplimente cu fier, antibiotice și nu ai mâncat multe legume verzi, scaunul verde poate fi semn de boală Crohn.
Scaunul galben poate să apară din cauza unei probleme la vezica biliară (fiere) sau dacă există o infecţie cu giardia, caz în care apare o diaree de culoare galbenă.
Scaunul alb conţine grăsimi, care ajung în colon atunci când există o problemă la pancreas, de exemplu pancreatită sau cancer. Culoarea poate fi albicioasă și din cauza mucozităţilor care însoţesc scaunul în cazul inflamaţiilor, de pildă în sindromului colonului iritabil.
Scaunul negru. Dacă nu iei suplimente cu fier și nu mănânci multă carne, scaunul este negru din cauza sângelui provenit din partea superioară a sistemului digestiv – esofag, stomac, intestin subţire.
Scaunul maroniu deschis, de culoarea argilei, apare în bolile de ficat.

Autor: Unica
Sursa: www.unica.ro  Sambata, 16 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu