ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 23 aprilie 2012

Făina albă si zahărul rafinat, adevărate pericole pentru ficat

 Făina albă si zahărul rafinat, adevărate pericole pentru ficat
Făina albă si zahărul rafinat, adevărate pericole pentru ficat Făina albă, zahărul și sarea în cantităţi mari și mai ales E-urile sunt doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică den ce produse trebuie să te ferești și cum acţionează acestea asupra ficatului tău.

Produsele rafinate de tipul grâului sau trestiei de zahăr, deși provin din surse naturale, pentru că sunt supuse unor procese tehnologice devin lipsite de valoare nutriţională. Prin aceste procese, sunt extrase din sursa naturală doar anumite părţi (făina, zahărul), care, singure, nu doar că nu aduc nici un beneficiu organismului, dar îl mai și suprasolicită și îl îmbolnăvesc.
Zahărul. Alimentele grase aduc doar 20% din totalul colesterolului din organism. Restul de 80% este produs de ficat conform necesităţilor organismului. Atunci când  ficatul obosește sau este suprasolicitat prin consumul unor alimente rafinate, cum sunt cele bogate în zahăr, el produce colesterol în exces. O dietă bogată în zahăr rafinat creste nivelul colesterolului total și „rău” (LDL) și al trigliceridelor și scade nivelul colesterolului „bun” (HDL). Pentru că procesul de rafinare elimina toţi nutrienţii naturali din zahăr, atunci când acesta pătrunde în organism prin alimentatie, organismul trebuie să apeleze la propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv pe care îl produce consumul de zahăr determină dereglări atât la nivel hepatic, cât și la nivelul întregului organism.
Pentru a reduce nivelul colesterolului din trebuie să excluzi zahărul rafinat din dieta și să apelezi la o cură de detoxifiere hepatică.
Atenţie! Zahărul rafinat se găsește în pâine, cereale, maioneză, ketchup, sos de spaghete și produse fast-food.
Făina albă. Prin procesare, cerealelor integrale, li se îndepărtează învelișul și li se macină miezul, care nu mai conţine fibre, vitaminșsi compuși fitochimici cu efecte benefice pentru organism. Astfel ia naștere făina albă. Lipsa fibrelor dintr-o dietă bogată în pâine albă sau paste făinoase duce la constipaţie. În acest caz, toxinele filtrate deja de ficat și ajunse în colon nu sunt eliminate. Iar dacă stau prea mult timp aici, ele trec prin peretele intestinal și ajung în sânge, iar de aici, înapoi în ficat.
Un alt dezavantaj al făinii albe este acela că toate pesticidele și substanţele toxice în care a crescut grâul ajung în organism. Aici, pentru a fi neutralizate, toate substantele nocive trec prin ficat, care, din păcate, nu rămâne neafectat.
Atenţie! Pastele făinoase, pâinea albă și produsele de patiserie conţin, de regulă, și făină albă, și zahăr, ambele nocive pentru ficat.
E-urile. Un prim efect nociv al E-urilor asupra ficatului este că necesită o suprasolicitare a acestuia pentru a face diferenţa între substanţele toxice și cele nutritive. În plus, pentru că alimentele procesate nu conţin enzime, ficatul trebuie să apeleze la resursele sale pentru a le procesa, ceea ce îl obosește suplimentar.  Printre cele mai nocive E-uri pentru ficat este glutamatul monosodic (MSG), cel mai utilizat potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale.

Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Duminica, 22 Aprilie 2012


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu