Făina albă, zahărul și sarea în cantităţi mari și mai ales E-urile sunt
doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot
afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls,
îţi explică den ce produse trebuie să te ferești și cum acţionează
acestea asupra ficatului tău.
Produsele rafinate de tipul grâului sau trestiei de zahăr, deși provin
din surse naturale, pentru că sunt supuse unor procese tehnologice devin
lipsite de valoare nutriţională. Prin aceste procese, sunt extrase din
sursa naturală doar anumite părţi (făina, zahărul), care, singure, nu
doar că nu aduc nici un beneficiu organismului, dar îl mai și
suprasolicită și îl îmbolnăvesc.
Zahărul. Alimentele grase aduc doar 20% din totalul colesterolului din
organism. Restul de 80% este produs de ficat conform necesităţilor
organismului. Atunci când ficatul obosește sau este suprasolicitat prin
consumul unor alimente rafinate, cum sunt cele bogate în zahăr, el
produce colesterol în exces. O dietă bogată în zahăr rafinat creste
nivelul colesterolului total și rău (LDL) și al trigliceridelor și
scade nivelul colesterolului bun (HDL). Pentru că procesul de rafinare
elimina toţi nutrienţii naturali din zahăr, atunci când acesta pătrunde
în organism prin alimentatie, organismul trebuie să apeleze la
propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv
pe care îl produce consumul de zahăr determină dereglări atât la nivel
hepatic, cât și la nivelul întregului organism.
Pentru a reduce nivelul colesterolului din trebuie să excluzi zahărul
rafinat din dieta și să apelezi la o cură de detoxifiere hepatică.
Atenţie! Zahărul rafinat se găsește în pâine, cereale, maioneză, ketchup, sos de spaghete și produse fast-food.
Făina albă. Prin procesare, cerealelor integrale, li se îndepărtează
învelișul și li se macină miezul, care nu mai conţine fibre, vitaminșsi
compuși fitochimici cu efecte benefice pentru organism. Astfel ia
naștere făina albă. Lipsa fibrelor dintr-o dietă bogată în pâine albă
sau paste făinoase duce la constipaţie. În acest caz, toxinele filtrate
deja de ficat și ajunse în colon nu sunt eliminate. Iar dacă stau prea
mult timp aici, ele trec prin peretele intestinal și ajung în sânge, iar
de aici, înapoi în ficat.
Un alt dezavantaj al făinii albe este acela că toate pesticidele și
substanţele toxice în care a crescut grâul ajung în organism. Aici,
pentru a fi neutralizate, toate substantele nocive trec prin ficat,
care, din păcate, nu rămâne neafectat.
Atenţie! Pastele făinoase, pâinea albă și produsele de patiserie
conţin, de regulă, și făină albă, și zahăr, ambele nocive pentru ficat.
E-urile. Un prim efect nociv al E-urilor asupra ficatului este că
necesită o suprasolicitare a acestuia pentru a face diferenţa între
substanţele toxice și cele nutritive. În plus, pentru că alimentele
procesate nu conţin enzime, ficatul trebuie să apeleze la resursele sale
pentru a le procesa, ceea ce îl obosește suplimentar. Printre cele mai
nocive E-uri pentru ficat este glutamatul monosodic (MSG), cel mai
utilizat potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse
vegetale sau animale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu