ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 23 aprilie 2012

Diabetul poate fi prevenit. Află cum!

Diabetul poate fi prevenit. Află cum!
Diabetul poate fi prevenit. Află cum!
Se apreciază că peste șase ani, la nivel mondial, numărul diabeticilor va ajunge la jumătate de miliard. În prezent, în România, sunt înregistraţi circa 800.000 de diabetici, dar medicii afirmă că numărul lor este dublu. Din fericire, diabetul de tip 2 poate fi prevenit.
Cea mai modernă metodă de depistare a diabetului este măsurarea hemoglobinei glicozilate din sânge, analiză care se poate face indiferent dacă persoana în cauză a mâncat sau nu. Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, valorile ideale ale hemoglobinei sunt cuprinse între 5,7 % și 6,4%.
„Dacă o persoană are nivelul glicemiei cuprins între 100 și 125 mg/dl și hemoglobina peste 6,4%, înseamnă că suferă de prediabet. Ba, mai mult, dacă persoana în cauză este supraponderală ori obeză și are o rudă de gradul I cu diabet sigur va face această boală. Însă numai dacă nu ia măsuri în acest sens”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu.

Stilul de viaţă chiar face diferenţa
 
Un studiu realizat în Finlanda arată că, prin scăderea greutăţii cu numai 7%, riscul de diabet de tip 2 în cazul persoanelor cu prediabet scade considerabil. În acest sens însă, se recomandă modificarea radicală a stilului de viaţă. Mai exact, se recomandă o dietă hipocalorică care să cuprindă îndeosebi fructe, legume, cereale integrale, carne slabă de pui și pește.
 
Dieta trebuie completată, zilnic, cu 30 de minute de mișcare (mers în ritm alert, jogging, ciclism, înot, sărit coarda). De altfel, în ceea ce privește activitatea fizică, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care fac sport de cel puţin cinci ori pe săptămână, câte o jumătate de oră, prezintă un risc cu 30% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet.
 
Prezinţi risc de diabet dacă...
 
...ai o rudă de gradul I diagnosticată cu diabet.
...ești obez.
...ai nivelul glicemiei cuprins între 100 și 125 mg/dl.
...ești hipertensiv.
... în timpul sarcinii ai suferit de diabet gestaţional.
...ai un nivel al trigliceridelor cu mult peste limita normală.

Este foarte important să descoperi la timp diabetul, deoarece, în lipsa unui tratament adecvat, îţi poţi pune viaţa în pericol. Infarctul, pierderea vederii sunt numai două dintre complicaţiile acestei boli. „Persoanele cu diabet suferă de o boală perfidă care, în timp, devine devastatoare, dacă nu iau măsuri. În general, după circa cinci-șase ani, persoanele cu diabet de tip 2 au nevoie de insulină. Insulinoterapia este cea mai complexă formă de tratament din medicină. Realitatea ne arată că, din cauza complexităţii sale, insulinoterapia nu se face întotdeauna în mod corespunzător”, mai spune prof. dr. Nicolae Hâncu.
 
Cursuri gratuite pentru rezidenţi
 
Pentru a îmbunătăţi calitatea asistenţei diabetologice din România, compania farmaceutică Sanofi a iniţiat „Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie (FITS)”. „Prin acest proiect ne dorim să putem face saltul de la tratamentul diabetului la îngrijirea diabetului. Dorim ca FITS să fie un proiect pe termen lung, cu beneficii în îmbunătăţirea stării de sănătate a tuturor persoanelor suferinde de diabet din România” , explică medicul Ovidiu Saltas-Dabija, director medical Sanofi România.
 
„Junior Club” este primul proiect ce urmează să se desfășoare sub egida FITS și se adresează tinerilor medici specialiști aflaţi la început de drum și medicilor rezidenţi din anii terminali. Pe parcursul a două zile, 21-22 aprilie, aceștia vor beneficia de cursuri medicale aprofundate și de aplicaţii pe studii de caz, referitoare la insulinoterapie.
Compania estimează că peste 400 de medici și aproximativ 300 de asistente-educator vor beneficia anul acesta de aceste proiecte educative.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 19 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu