Cine ar fi crezut: mierea ajută la slăbit! Iată câteva reţete care au avizul prof. dr. Mencinicopschi! |
La o primă impresie, am fi tentaţi să includem mierea în aceeași categorie cu zahărul: este dulce, deci îngrașă. Ne pripim, vor spune specialiștii, acest produs apicol este plin de surprize plăcute. Chiar și când vine vorba de a ţine o cură de slăbire. Numai cine n-a fost niciodată la dietă nu știe cât de cruntă poate pofta de dulce tocmai atunci când încerci să scapi de câteva kilograme. De aceea, găsirea unor produse dulci care să nu lase urme asupra siluetei noastre este o miză importantă. De fapt, și mai corect, dulci, dar și sănătoase. Ei bine, un astfel de „desert" natural și sănătos este mierea. Cu condiţia să fie consumată cu moderaţie. „Mierea are putere calorică mare, dar, consumată în cantităţi mici, care nu depășesc 40 g pe zi, are beneficii reale asupra organismului, inclusiv în timpul curelor de slăbire. Datorită substanţelor biologic active din compoziţia sa, este, de departe, de preferat zahărului și edulcoranţilor din produsele «light» sau cu «zero calorii»", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București. Mierea are o compoziţie complexă, care adună laolaltă 22 de aminoacizi, enzime, vitamine și minerale, fiecare dintre ele cu rol esenţial în reglarea proceselor metabolice care ne ajută să rămânem supli și sănătoși. „Vorbind în general despre compoziţia mierii, pe lângă zaharurile simple direct asimilabile - glucoză și fructoză, mierea conţine în cantităţi mici un spectru larg de minerale și de vitamine, enzime, dar și principii cu acţiune antibiotică și antioxidantă", spune doctor biochimist Cristina Mateescu de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din București. În combinaţie cu lămâia, intensifică arderile Un truc ușor de pus în practică și în același timp foarte eficient este să începi fiecare zi bând sucul de la o lămâie îndulcit cu una-două linguriţe de miere și apoi un pahar cu apă călduţă. Acest „cocteil" crește rata arderilor în organism și detoxifiază. Efectele se vor vedea după câteva săptămâni, atât pe cântar, cât și în aspectul pielii din zonele afectate de celulită. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explică acest efect: „Mierea conţine trei tipuri de zaharuri, fructoză, glucoză și zaharoză, iar în contact cu sucul de lămâie, zaharoza se transformă în glucoză, care este mai ușor de asimilat de organism. De asemenea, lămâia, datorită conţinutului considerabil de vitamina C, stimulează arderile și are acţiune antioxidantă". Ideal ar fi să fim un obicei din această practică, indiferent că vrem să slăbim sau doar să ne menţinem. În amestec cu scorţișoara, afrodiziac Mierea și scorţișoara sunt două ingrediente care, puse împreună, pot face minuni pentru siluetă. Unul dintre efectele acestui mix este cel afrodiziac. Însă nu acesta este motivul pentru care combinaţia duce la pierderea kilogramelor. Explicaţia ţine mai degrabă de efectul de reglare a nivelului de glucoză din sânge, fiind dovedit că scorţișoara are acţiune hipoglicemiantă, astfel încât pofta de dulce este mai ușor de ţinut în frâu. „Cocteilul" de miere și de scorţișoară se prepară astfel: se pune o jumătate de linguriţă de praf de scorţișoară (dar pot fi și bucăţi întregi) într-o cană cu apă fierbinte. Se amestecă bine și se acoperă cana timp de jumătate de oră. Se strecoară apoi, iar „apa de scorţișoară" se îndulcește cu o linguriţă de miere. Mixul se bea dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. „Este foarte important ca mierea să nu fie adăugată în lichide fierbinţi, pentru că la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius devine toxică. De asemenea, asiguraţi-vă că mierea este veritabilă procurând-o din surse de încredere", recomandă prof. Mencinicopschi. Ne ajută să slăbim în somn Însă dimineaţa nu este singurul moment al zilei când ne-ar fi favorabil să ne îndulcim cu puţină miere pentru a slăbi. Prin înlocuirea cinei cu una-două linguri de miere, consumată ca atare, cu un pahar de apă sau în ceai, ne vom stimula procesele de metabolizare a grăsimilor de la nivelul ficatului și ne vom asigura un somn de calitate. Iar faptul că vom dormi bine nu face decât să se adauge suportului pe care îl acordăm organismului nostru pentru a se reface, pentru a folosi resursele energetice corect și pentru a combate stresul care ne îngrașă. (Este dovedit, de altfel, că stresul determină eliberarea în organism a doi hormoni - cortizolul și leptina - care ne pregătesc pentru supravieţuire prin stocarea unor rezerve de combustibil sub formă de grăsime.) Deci, din nou, efectul este obţinerea unor arderi mai intense și, implicit, de slăbire. Și asta fără să facem niciun efort. „Zahărul, dar și produsele «light» nu ne livrează, dincolo de gustul dulce, decât niște calorii negative care ne dau metabolismul peste cap și ne transformă încet-încet în niște dependenţi obezi". Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi |
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Luni, 16 Aprilie 2012 |
marți, 17 aprilie 2012
Cine ar fi crezut: mierea ajută la slăbit! Iată câteva reţete care au avizul prof. dr. Mencinicopschi!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu