ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 15 ianuarie 2016

Metode pentru ameliorarea artrozei

Despre
Atunci cand urcarea si coborarea scarilor devin o tortura, cand simti intepaturi in genunchi la ridicarea din pat sau cand abia reusesti sa mai tii in mana ceasca de cafea, probabil ca suferi de artroza. Durerile articulare sunt un insotitor permanent pentru milioane de oameni. Dintre cei ajunsi la varsta de 45 de ani, deja 10% sunt afectati de simptomele de uzura a articulatiilor. Intre 45 si 65 de ani, se confrunta cu artroza o treime dintre femei si un sfert dintre barbati. artroza
Nu exista o reteta cu efect garantat impotriva artrozei. Acupunctura, suplimentele nutritionale destinate refacerii cartilajului sau dietele special concepute pentru aceasta categorie de bolnavi actioneaza foarte diferit de la un individ la altul. Principalul element, atat in terapie cat si in preventie, este miscarea.

Practica un sport

O musculatura viguroasa sustine articulatia, incetineste procesele degenerative si mentine mobilitatea. Ideal este sa practici acele sporturi care nu forteaza incheieturile, de pilda gimnastica acvatica, inotul, plimbarea cu bicicleta. Deosebit de solicitante pentru articulatii sunt in schimb sporturile care obliga la opriri bruste si porniri in viteza, cum sunt tenisul si fotbalul.

Foloseste medicamente antireumatice

Durerile de articulatii pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antireumatice, cu actiune analgezica si antiinflamatoare, care nu contin cortizon (Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen). Si unele principii active de origine vegetala, cum ar fi extractul de iedera, cremele pe baza de arnica, petrol si ardei iute au un efect de calmare a durerii.

Suplimenteaza glucozamina in alimentatie

Glucozamina este o substanta nutritiva care contribuie la intretinerea si refacerea tesutului cartilaginos. In alimentatie, ea e prezenta in cantitati infime si in alimente pe care nu obisnuim sa le includem in meniul zilnic (scoici, crabi sau creveti). Administrarea unui supliment cu glucozamina poate constitui o componenta de baza a tratamentului pentru artroza.

Redu consumul de carne si de grasimi

Incearca pe cat posibil sa reduci consumul de carne si de grasimi la 250 grame pe saptamana, deoarece ele contin foarte mult acid arahidonic, ce favorizeaza procesele inflamatorii din organism. Un efect benefic il au uleiurile de rapita, nuca, soia si in, precum si macroul, somonul si heringul. Toate cele enumerate mai sus contin un acid omega 3, care reduce inflamatiile.

Ai grija la greutatea corporala excedentara

Micsorarea greutatii corporale excedentare atenueaza durerile articulare, indeosebi in gonartroza. Un regim de slabire cu rezultate rapide te poate motiva, ulterior putand sa treci la o schimbare a alimentatiei pe termen lung. In paralel, ar trebui efectuat si un program de activitate fizica individualizat cu deosebita grija. Acesta ar avea, pe de-o parte, rolul de a stimula metabolismul si, pe de alta, de a intari musculatura, principalul motor al arderii caloriilor.

Rece si cald

Multor pacienti cu artroza caldura le face bine, de pilda aplicata sub forma unei alifii cu capsaicina, care le activeaza circulatia locala. Si o baie calda, la care se pot adauga saruri speciale cu actiune antireumatica (sarurile de Bazna), poate reda mobilitatea articulatiilor dupa un drum lung prin frigul de afara. Dimpotriva, in faza agresiva a artrozei, atunci cand incheietura e vizibil umflata, racorirea ei produce o senzatie placuta, de usurare. Cataplasmele reci cu branza de vaci sunt un leac traditional bine cunoscut.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu