ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 7 ianuarie 2016


Conjunctivita

  • Autor: Diana Atanasiu
  • Profesie: medic primar oftalmolog
  • Spitalul de oftalmologie: West Eye Hospital
Vizualizări: 62086

Descriere conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamatia membranei conjunctive care captuseste globul ocular si pleoapele.
Membrana conjunctiva este subtire, transparenta, cu rolul de a proteja si a pastra umiditatea ochiului.
Conjunctivita este o afectiune inflamatorie, natura cauzei fiind variabila: bacteriana, virala, alergica, factori iritanti, sau uneori la nou-nascuti datorita unui canal lacrimal incomplet deschis.

Cuprins
Descriere conjunctivita
Cauzele conjunctivitelor
Conjunctivita - simptome
Transmitere si factori de risc
Conjunctivita - evolutie si diagnostic
Tratamentul conjunctivitei
Profilaxie
sus

Cauzele conjunctivitelor

- infectii cu virusuri (adenovirusuri, virusul rujeolic, virusuri herpetice – virusul varicelozosterian)
- infectii cu bacterii (gonococ, stafilococ, streptococ, chlamydia)
- alergenii (praf, polen, farduri sau produse cosmetice, lentile de contact)
- factori iritanti (clorul folosit pentru tratarea apei din bazine, fumul de tigara sau alte noxe industriale, sampoane sau alte produse cosmetice, spray, detergenti)
sus

Conjunctivita - simptome

- senzatie de corp strain, de arsura sau prurit (mancarime), de nisip in ochi
- lacrimare, uneori abundenta
- ochi inrositi
- congestie (inrosirea mucoasei conjunctivale)
- secretie alb-galbuie care apare in special in sacul conjunctival si la nivelul carunculei si uneori determina lipirea genelor (in special dimineata)
sus

Transmitere si factori de risc

Conjunctivitele cauzate de virusuri si bacterii pot fi usor transmise de la o persoana la alta, dar nu reprezinta un risc important daca sunt diagnosticate precoce. De aceea e importanta respectarea unor reguli de igiena stricta (atentie la folosirea prosopului sau a pernei de catre alta persoana).
Transmiterea materno-fetala la nastere (conjunctivita gonococica sau cu chlamydia) poate pune in pericol vederea, daca nu este diagnosticata si tratata rapid. O alta cale de transmitere o reprezinta lentilele de contact dezinfectate necorespunzator.
Factori de risc:
- piscinele si strandurile neigienizate corespunzator
- colectivitatile de copii (gradinita, scoala, tabere)
- folosirea in comun a lentilelor de contact, prosoapelor, produselor cosmetice pentru machiaj
- expunerea la poluanti atmosferici (fum, praf, gaze industriale)

sus

Conjunctivita - evolutie si diagnostic

Conjunctivita virala poate constitui una dintre manifestarile infectiilor respiratorii sezoniere (virale) si are (de multe ori) o evolutie autolimitata.
Anumite conjunctivite virale se pot insoti in cursul evolutiei de inflamatia corneei (keratita) – ex: adenovirusurile.
Conjunctivita bacteriana trebuie tratata cu coliruri cu antibiotic, in anumite situatii (ex: infectia gonococica) pot constitui un pericol pentru vedere (infectia gonococica netratata la nou nascut poate duce la ulcerarea si perforarea corneei).
Conjunctivita alergica poate avea o evolutie sezoniera in functie de expunerea la alergenii care provoaca boala, de aceea e important sa se evite, daca este posibil expunerile la alergenii respectivi cunoscuti (polen, praf, etc).
Persoanele care au semne si simptome de conjunctivita trebuie sa se adreseze medicilor de specialitate (din policlinici, spitale cu servicii de urgenta) pentru diagnostic si un tratament precoce. Esentiala este profilaxia pentru conjunctivita nou-nascutului care se face in sectia de neonatologie.
Diagnosticul clinic se bazeaza pe semnele si simptomele descrise anterior. Pentru un diagnostic etiologic (al cauzei) se pot recomanda analiza secretiei conjunctivale pentru bacterii, virusuri, identificare fungi.
Mai exista si alte forme particulare de conjunctivita precum conjunctivita cu agenti iritanti, conjunctivita fungica, conjunctivita gonococica, conjunctivita cu chlamydia, iar in cazul acestora evolutia, diagnosticul si tratamentul prezinta anumite particularitati.
sus

Tratamentul conjunctivitei

Instituirea tratamentului trebuie facuta cat mai repede (in situatiile care necesita examenul secretiei conjunctivale, dupa antibiograma).
Tratamentul local consta in indepartarea mecanica a secretiilor prin spalaturi oculare (ser fiziologic, apa fiarta si racita, solutii antiseptice), apoi instilatii cu coliruri cu antibiotice, cu spectru larg sau conform antibiogramei.
In cazul Keratoconjunctivitelor se asociaza coliruri cu antiinflamatoare si lacrimi artificiale, iar in cazul conjunctivitelor alergice se asociaza coliruri antialergice cu sau fara tratament antihistaminic general.
IMPORTANT! Nu se aplica pansamente oculare (stagnarea secretiei poate favoriza complicatiile corneene).
Aceasta boala poate fi confundata cu alte afectiuni oculare ce prezinta unele simptomele comune deci nu va diagnosticati singuri si nu incercati sa va tratati singuri de conjunctivita, cu diverse solutii sau la sfatul farmacistului, deoarece riscati agravarea bolii sau aparitia complicatiilor.
Conjunctivita trebuie diagnosticata de un medic oftalmolog.
sus

Profilaxie

Pentru prevenirea conjunctivitei se recomanda urmatoarele:
- evitarea contactului zonei afectate (prin contact se poate transmite de la un ochi la altul);
- igiena riguroasa a mainilor si a fetei (apa si sapun, stergerea secretiilor conjunctivale cu tifon steril si ser fiziologic);
- igiena corespunzatoare a lucrurilor personale (fata de perna, prosoape);
- evitarea folosirii in comun a produselor cosmetice si de machiaj, precum si a lacrimilor artificiale;
- intreruperea portului de lentile de contact pe perioada tratamentului si readaptarea lor dupa un consult de specialitate;
- evitarea folosirii produselor cosmetice sau de machiaj pentru persoanele cu teren alergic (in afara celor avizate de medicul dermatolog);
- utilizarea la nevoie a lacrimilor artificiale.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.
toate din Boli / Afecțiuni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu