ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 16 noiembrie 2015

Insomnia

Organismul uman este adaptat ciclului de rotație a Pământului – un ciclu care se reia la fiecare 24 de ore. În timpul acestui ciclu zilnic (cunoscut sub numele de ritm circadian), majoritatea adulților dorm între 6 şi 8 ore, de obicei noaptea şi fără întreruperi. Deşi câteva nopți de somn de proastă calitate nu sunt dăunătoare, insomnia prelungită poate avea consecinte grave.
Insomnia
Insomniile pot fi clasificate după durata şi gravitatea lor. Astfel, insomnia tranzientă este asociată cu tulburarea temporară a ritmului normal de somn şi de obicei nu durează mai mult de câteva nopti.
Insomnia scurtă, de 2-3 săptămâni, poate apărea ca urmare a stresului şi dispare de regulă o dată cu cauza care a provocat-o.
Insomnia cronică este o tulburare mult mai complexă, cu posibile urmări foarte grave.
Narcolepsia este uneori asociată insomniei şi este caracterizată de perioade de somnolentă irezistibilă în timpul zilei, tulburind ritmul normal de activitate al persoanei afectate. Narcolepticul poate să doarmă foarte prost noaptea, suferind în schimb de „atacuri de somn” în timpul zilei.
Simptome
•    Dificultate persistentă de a adormi.
•    întreruperi de somn repetate în timpul noptii.
•    Trezirea survenită foarte devreme şi însoțită de senzatia de oboseală.

Când trebuie consultat doctorul
•    Dacă aveti tulburări de somn mai mult de o lună.
•    Dacă insomniile sunt declanşate de un eveniment neplăcut, cum ar fi pierderea slujbei sau moartea unei persoane apropiate.
•    Dacă aveti senzația că niciodată nu dormiți destul şi ațipiți pe neaşteptate ziua – ati putea suferi de narcolepsie.

Tratamente
Majoritatea celor care dorm prost trebuie ajutati să se relaxeze. Dacă insomnia a devenit deja obişnuită, iar încercarea de a adormi are exact efectul contrar (adică vă face mai alert), următoarele remedii vă pot ajuta să vă relaxați. În cazul în care principala cauză a insomniei este stresul, trebuie să aveti în vedere şi rezolvarea problemelor care îl generează.
Fitoterapie. Beti seara, înainte de culcare, 3 linguri de infuzie de talpa-gâştei (3 linguri de plantă la 1 cană cu apă clocotită) sau 1 cană de infuzie de păducel (1 lingurită de flori sau 2 lingurite de fructe la 1 cană cu apă clocotită). De asemenea, puteti bea peste zi 2-3 căni de infuzie de măghiran (1 lingurită de plantă la 1 cană cu apă clocotită). Foarte bună este şi valeriana, din a cărei rădăcină pisată puteți lua 3 vârfuri de cuțit zilnic.
Aromaterapie. Uleiurile esentiale de muşetel, levăntică, trandafir sau oregano au un bun efect relaxant. Puneți seara câteva picături în apa de baie sau pe o batistă şi inhalati.
Exerciţii fizice. Exercitiile fizice moderate – câte o serie de 20-30 minute de 3-4 ori pe săptămână – vă vor ajuta să dormiți mai bine şi vă vor spori energia. Executați-le dimineața sau după-amiaza, nu imediat înainte de culcare.
Exercițiile de respirație pot şi ele să vă relaxeze. Iată un astfel de exercițiu pe care îl puteti executa oricând şi oriunde:
•    expirati complet pe gură;
•    inspirați pe nas în timp ce numărați până la 4;
•    rețineți aerul în plămâni în timp ce numărați până la 7;
•    expirați pe gură în timp ce numărați până la 8.
Repetați acest ciclu de 3 ori.

Ședintele de masaj cu un specialist sau chiar şi masajul executat de partenerul dvs. de viață pot fi extrem de utile în cazul în care insomnia este produsă de stres.
Dietoterapie. Calciul şi magneziul luate cu 45 minute înainte de culcare au efect tranchilizant. Luați ambele suplimente în cantităti egale, sub formă de tablete sau capsule. Conținutul prea ridicat sau prea scăzut de zahăr din sânge poate şi el tulbura ritmul normal de somn. Aşadar, evitați seara dulciurile sau sucurile de fructe. Pentru a activa neurotransmitătorii care au efect sedativ asupra creierului, consumați alimente bogate în fibre cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare.
Laptele cald, considerat în mod tradițional ca favorizant al somnului, are un efect mai mult psihologic decist fiziologic.
Remedii la îndemână
Asigurați-vă că în dormitor este linişte şi întuneric. Antifoanele pentru urechi şi masca pentru ochi pot fi foarte eficiente; puțină lumină trece chiar şi prin pleoapele închise.
Dificultătile de a adormi pot fi generate de supra stimularea produsă de o activitate intensă sau de privitul la televizor chiar înainte de culcare. O conversație liniştită de un sfert de oră, o lectură uşoară sau puțină muzică au efecte miraculoase.
Dacă vă treziți în timpul nopții şi vă este greu să adormiți din nou, fiți liniştit. Somnul este întrerupt în mod natural de scurte perioade de agitatie sau chiar de trezirea completă, aşa că nu vă faceti griji. Aveti răbdare – în cele mai multe cazuri, somnul vă va reveni.
Prevenire
Încercati să nu vă impuneti un program rigid de somn. Îngrijorarea pentru respectarea acestuia poate, în mod paradoxal, să vă facă adormirea mai dificilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu