ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 noiembrie 2015

Cele mai IEFTINE alimente fac MINUNI pentru organism
Cele mai IEFTINE alimente fac MINUNI pentru organism
Românii consumă, în medie, aproape 100 de kilograme de cartofi pe an, potrivit statisticilor efectuate la finalul anului trecut. Cantitatea ne plasează pe primele locuri în Europa. De altfel, de când a lovit criza, cartoful a devenit o a doua pâine a românului. „Consumul de cartofi în România este constant și foarte ridicat. Românii sunt mari consumatori ai acestui produs care este, pe lângă pâine, un aliment de bază”, explică Aurel Tănase, directorul organizaţiei „Prodcom, legume fructe”.

Cartoful cel ieftin
Preţul scăzut al cartofului a determinat tot mai mulţi oameni sărăciţi de criza economică să-și creeze meniul zilnic cu mâncăruri pe bază de cartof. Anul trecut, mai spune Tănase, preţul unui kilogram de cartofi la producător era de 30-40 de bani, preţul actual din supermarket fiind între 1,5 și 2 lei. „Mare parte a cartofilor de pe piaţă sunt din import, preţul scăzut fiind și o consecinţă a embargoului în Rusia ca urmare a conflictului cu Ucraina”, mai spune Tănase.
Consumat în cantităţi oricât de mari nu provoacă nicio problemă de sănătate, susţin medicii nutriţioniști. „Nici vorbă să te îmbolnăvească. Poţi să mănânci câţi cartofi vrei”, spune profesorul diabetolog Nicolae Hâncu.

Nutriţionistul Corina Zugravu ne spune că, deși ţara noastră nu este mare producătoare de cartofi, românii au adoptat dieta polonezilor care are la bază cartoful, Polonia fiind unul dintre marii producători, scrie www.doctorulzilei.ro

Fasole și sport!
Nici de fasole uscată nu suntem mari producători, cea care există pe piaţă fiind importată din Egipt, Iran sau Turcia, mai spune Tănase. Cu toate acestea, nici fasolea nu lipsește de pe masa românului, alături de varză.
Preţurile acestora variază între 1 leu, varza albă, 5 lei cea murată și 8-9 lei, un kilogram de fasole uscată.
„Dieta aceasta este destul de complexă nutriţional”, dă asigurări medicul nutriţionist Corina Zugravu. „Singura problemă ar fi că este calorigenă, astfel că, deși este sănătoasă, ea trebuie completată cu exerciţii fizice susţinute”.
Cartofi și varză, zilnic
Dacă alături de cartofi, varză și fasole adăugăm și câteva murături pentru a ne completa necesarul de vitamina C, putem spune că avem o alimentaţie mai sănătoasă decât cea cu carne, adaugă Corina Zugravu.
Dacă ţinem la sănătatea noastră, ar fi bine să ne facem un obicei din a consuma în fiecare zi cartofi și varză, sub orice formă, de la supe, la salate. Și de câteva ori pe săptămână fasole uscată, în niciun caz salamuri și cărnuri cu grăsime.
„Nici chiar pui”, mai spune nutriţionistul. „Îi aud și eu pe mulţi cum spun că decât să dea 9 lei pe un kilogram de fasole, mai bine dă 8 lei pe unul de pui. Nu știu cât de sănătos este puiul acela pentru că, dacă aţi observat, după fierbere sau preparare în cuptor, mare lucru nu mai rămâne din el. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, eu aleg oricând fasolea, lintea sau năutul”, mai spune Zugravu. Potrivit acesteia, carnea nu este obligatorie în alimentaţie.
 
Nu le asociaţi cu slănină sau cu cărnuri grase
Problema românilor nu ar fi aceea că mănâncă, în principal, cartofi, varză și fasole, ci că alături de fasole mai apare și slănina sau cărnurile grase, ouăle, laptele nedegresat și brânza, la rândul ei, cu un conţinut mare de grăsimi. Sarea adăugată în mâncare, pentru că prin tradiţie este unul dintre principalele condimente, duce la asimilarea grăsimii în organism și la boli cardiovasculare, afecţiuni care sunt principala cauză de mortalitate la români. Multe dintre bolile de care suferim ţin și de stilul nostru de viaţă, nu doar de genetică, ci dimpotrivă, mai spune Corina Zugravu, dieta pe bază de cartofi, varză și fasole trebuie completată cu fructe și legume proapete, produse lactate degresate, care ne asigură necesarul de calciu și vitamina B12.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Vineri, 13 Noiembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu