ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 noiembrie 2015

O legumă înrudită cu varza previne cancerul, bolile de inimă și artrita. În plus are puţine calorii
O legumă înrudită cu varza previne cancerul, bolile de inimă și artrita. În plus are puţine calorii
Broccoli face parte din familia cruciferelor (brasicaceelor), din care fac parte conopida, varza de Bruxelles, guliile, napii și varza. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată și, de asemenea, un conţinut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Include în cantităţi mari vitamina C și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină, dar și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.

Are calitatea de a preveni artrita, o boală degenerativă. Substanţa denumită sulforafane blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamaţia locală.
Conţinutul important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate zilnic în cazul unei răceli să scurteze tipul de manifestare al acesteia. De asemenea, prin vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire al celulelor, deci a corpului nostru.

Consumul de broccoli contribuie la reglarea tensiunii arteriale prin cele două minerale conţinute în procente însemnate, magneziul și calciul.

Fitonutrienţii, care abundă în compoziţia sa, diminuează semnificativ riscul de a face diabet, de a suferi de boli cardiovasculare și de cancer. Broccoli este o sursă deosebit de bogată de kaempferol și izotiocianati, ambele fiind fitonutrienţi cu proprietăţi antiinflamatorii, potrivit www.sfatulmedicului.ro. Conţine chiar și cantităţi semnificative de acizi grași Omega 3, care sunt cunoscuţi pentru capacităţile lor antiinflamatorii.
Bogat în potasiu, asigură buna funcţionare a sistemului nervos. În același timp, favorizează și creșterea regulată a masei musculare.
Broccoli combate infecţia cu Helicobacter pylori, o bacterie răspunzătoare de riscul crescut de a face cancer gastric. Mai mult, leguma conţine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant și anticancerigen, care s-a dovedit că împiedică dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostată și stimulează funcţia hepatică, potrivit www.whfoods.com.
Întărește sistemul imunitar prin doza generoasă de betacaroten pe care o oferă organismului atunci când este consumat, potrivit site-ului farmaciata.ro. Zincul și seleniul, deși în procente mici, stimulează și ele sistemul imunitar.
Studiile consemnează și faptul că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele devastatoare ale razelor ultraviolete și, în felul acesta, oferă protecţie împotriva cancerelor de piele.
Consumul de broccoli poate preveni constipaţia, menţinând un tract digestiv sănătos și reducând riscul de cancer de colon. Studii recente au arătat că fibrele dietetice pot juca un rol însemnat în reglarea sistemului imunitar și în reducerea inflamaţiei.
Broccoli este sărac în calorii, dar duce rapid la saturaţie și este ideal pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze. Sfatul oricărui nutriţionist este că ar trebui să-l consumăm cât mai des.
Important de știut este faptul că broccoli își păstrează aceste calităţi dacă este gătit ușor la abur, câteva minute, sau dacă este consumat crud. Produsul fiert își pierde proprietăţile.
Partea ușor lemnoasă, adică tulpina, poate fi gătită la abur 3-6 minute. În felul acesta, devine ușor de consumat și oferă fibre de calitate superioară, un ajutor obligatoriu pentru tranzitul intestinal. Este de preferat ca bucheţelele tăiate în cubuleţe foarte mici să nu fie preparate termic.
Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru cei care iau medicamente pentru subţierea sângelui aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral. Consumul a mai mult de două căni de broccoli pe zi ar putea să sporească probabilitatea de a face pietre la rinichi.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Joi, 12 Noiembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu