ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 14 octombrie 2015

 6 riscuri majore la care te supui atunci când mesteci gumă
6 riscuri majore la care te supui atunci când mesteci gumă
Utilizarea gumei de mestecat a devenit un fenomen global. Din dorinţa de a ne împrospăta instant respiraţia, folosim, aproape instinctiv, acest produs, fără a lua în calcul ingredientele preponderent artificiale ale acesteia, care produc efecte nocive asupra sănătăţii noastre.

Probabil piţini dintre noi citesc cu atenţie ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Acesta reprezintă unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce îl consumă își expun zilnic, în mod deliberat, organismul la atacul substanţelor prezente în guma de mestecat.
Printre ingredientele de bază ale acetui produs de sinteză se numară coloranţii alimentari artificiali, glicerolul, agenţii de îngroșare și glazurare –guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan.Acestea sunt substanţe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.
Pericolul major vine din această combinaţie de substanţe extrem de periculoasă pentru organismul uman, precum și din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au un efect dăunător asupra smalţului dinţilor, mai ales după o masă bogată în acizi.
Fără îndoială, există și câteva efecte benefice ale consumului de gumă de mestecat. Cel mai notabil constă în producţia unei cantităţi duble de salivă, o substanţă anti-carii. Aceasta acţionează ca un “burete” care curăţă dinţii, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în compoziţie un PH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor.

Însă, aceste efecte benefice sunt ”anihilate” atunci când le punem în balanţă cu efectele dăunătoare, care creează repercusiuni asupra sănătăţii noastre.

Acestea sunt riscurile la care vă expuneţi atunci când mestecaţi gumă:

1. Cei care mestecă gumă de mai multe ori pe zi își deformează mușchii feţei, își tocesc dinţii și își dereglează secreţia salivară.
2. Mestecarea gumei mai mult de 20 minute poate duce la probleme gastrointestinale. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale, crampe și tulburări de tranzit intestinal, iar diferiţi îndulcitori artificiali, adesea utilizaţi la fabricarea gumei, precum sorbitolul și manitolul, pot provoca diaree chiar și la persoanele sănătoase.
3. Îndulcitorii artificiali din compoziţia gumei de mestecat încetinesc dezvoltarea copiilor și pot produce tulburări ale sistemului nervos.
4. În compoziţia gumei de mestecat există diverse tipuri de substanţe chimice: E 320, E 330, E 422 și altele, care sunt responsabile de boli ale aparatului bucal sau de creșterea valorii colesterolului.
5. Mestecând gumă, puteţi înghiţi mercur fără să știti.
Problema apare în cazul celor care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conţine argint și mercur. Unele cercetări arată că guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghiţirea constantă de mici cantităţi din aceste metal periculos.
6. Guma de mestecat poate contribui la desprinderea sau stricarea lucrărilor dentare.
 


Autor: Antena satelor
Sursa: antenasatelor.ro  Marti, 13 Octombrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu