ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 7 octombrie 2015

Cancer – mituri si realitate

Despre
Cateva idei populare referitoare la felul in care apare cancerul si cum se raspandeste in organism nu au o baza factuala. Totusi, sunt transmise din ce in ce mai des prin numeroase cai, deoarece se considera ca provin din anumite teorii, ce nu sunt insotite insa de dovezi stiintifice. Miturile comune despre cancer pot duce la ingrijorari inutile si pot chiar ingreuna deciziile privitoare la strategii de preventie si tratament. cancer
Uneori poate fi dificil sa distingem informatiile corecte de cele inexacte, mai ales cand ambele variante a fi plauzibile. Dar cand privim mai departe de suprafata, putem vedea ca unele sunt in realitate false si putem astfel determina ce anume este mit si ce este realitate. Pornind de la dovezi sustinute de cercetatori si nu de la relatari anecdotice, iata cateva dintre cel mai des intalnite mituri despre cancer.

Indulcitorii artificiali cauzeaza cancer

Intrebarile cu privire la efectele indulctiorilor artificiali asupra organismului au aparut inca din anii ’70, cand s-au realizat teste de laborator pe sobolani. Acestia au dezvoltat cancer de vezica urinara, insa aceleasi repercusiuni nu exista si asupra oamenilor. Cercetatorii atesta ca organismul animalelor reactioneaza in mod diferit de cel al oamenilor si nu exista nicio dovada care sa sustina faptul ca indulcitorii artificiali cauzeaza cancer. In plus, tumorile sobolanilor au aparut datorita unor mecanisme ce nu sunt relevante pentru corpul uman. Aceste informatii se aplica pentru majoritatea indulcitorilor artificiali, inclusiv zaharina, aspartam, sucraloza sau acesulfam de potasiu.

Consumul de zahar duce la inmultirea celulelor canceroase

Zaharul nu are niciun impact asupra celulelor canceroase. Niciun studiu nu a demonstrat in mod clar ca un consum mai mare de zahar va avea un efect asupra cancerului sau ca prin eliminarea zaharului din dieta tumorile se reduc si cancerul dispare. In acelasi timp, un regim alimentar bogat in zaharuri este contraindicat, deoarece provoaca cresterea in greutate, pana la obezitate sau diabet, afectiuni care maresc riscul de aparitie a cancerului.

Telefoanele mobile emit radiatii ce provoaca cancer

In urma studiilor incheiate pana in prezent, nu s-au gasit dovezi care sa arate faptul ca telefoanele mobile au vreo influenta asupra prezentei cancerului. Acesta este cauzat de mutatii genetice, iar radiatiile emise nu afecteaza genele si transformarile de la nivelul ADN-ului. Teoria s-a vehiculat foarte mult, insa undele de radiofrecventa emise sunt campuri electromagnetice care nu produc ionizare in corpul uman. Asadar, pana la proba contrara, utilizarea telefoanelor mobile nu are nicio reactie adversa asupra organismului.

Produsele antiperspirante sau deodorantele cauzeaza cancer de san

Nici in acest caz nu exista dovezi concludente, care sa arate o legatura intre folosirea deodorantelor sau antiperspirantelor si cancerul de san. Exista rapoarte care sugereaza ca aceste produse contin substante daunatore (parabeni, compusi de aluminiu) ce patrund prin piele, dar in niciun studiu clinic nu s-a ajuns la concluzia ca pot cauza cancer.

Cancerul este o boala moderna

Realitatea este ca aceasta afectiune este veche si a existat probabil inca de la inceputurile omenirii. Medicii egipteni au inregistrat prezenta cancerului de san, iar in anul 400 i.Hr. Hipocrate a facut distinctia intre tumorile benigne si cele maligne.

Companiile farmaceutice ascund tratamentul pentru cancer

Pentru a raspunde la aceasta afirmatie, raspandita cu o inversunare nefondata, sunt necesare cateva clarificari. Deoarece cancerul poate aparea de la o varietate de mutatii la nivelul celulelor, exista o gama de afectiuni maligne care raspund in mod diferit la tratamente. Unele se trateaza prin interventii chirurgicale, altele prin radioterapie, alte tipuri de tumori prin chimioterapie; cele prea avansate se pot trata paliativ cu astfel de proceduri. Ratele de supravietuire si prognosticul variaza, de asemenea, iar la toate aceste date complexe, se adauga particularitatile legate de organismul si mutatiile celulare ale fiecarui pacient in parte. Prin urmare, ideea unui singur medicament care va trata toate aceste forme (fiecare cu cauze, patologii si raspunsuri diferite) este una exagerata si ar trebui sa fie tratata cu scepticism. Momentan, nu exista niciun remediu vindecator, fie el naturist, fie el produs de marile companii farmaceutice. Iar un secret atat de important este imposibil de ascuns pentru atat de mult timp, indiferent de lipsa de etica a partilor implicate.

Produsul sau alimentul X trateaza cancerul

Desi unele studii sugereaza faptul ca anumite terapii alternative sau complementare (incluziv unele plante) pot ajuta pacientii sa treaca peste efectele secundare ale chimioterapiei, niciun produs naturist nu s-a dovedit a fi eficace pentru vindecarea cancerului. De fapt, unele pot fi chiar daunatoare daca sunt consumate in timpul tratamentului cu radiatii sau chimioterapie, deoarece interactioneaza cu medicamentele folosite. Orice noua metoda (inclusiv consumul de vitamine si suplimente) ar trebui sa fie discutata in prealabil cu medicul.

Cancerul se transmite genetic

Doar un procentaj redus (5%-10%) din cazurile inregistrate de cancer sunt cauzate de mutatii mostenite de la parinti. In familiile in care un membru a suferit de cancer, se poate ca mai multe persoane sa dezvolte adesea acelasi tip de cancer, ereditar. Insa 90%-95% din cazurile ramase se datoreaza unor mutatii ce au loc in timpul vietii unei persoane, ca un rezultat al imbatranirii si expunerii la factorii de mediu (poluare, fumat sau expunere la fum de tutun, radiatii etc.). Cancerul spontan sau sporadic este mult mai comun decat cel ereditar, mostenit.
In timp ce avem foarte multe surse de informatii disponibile, unele cu resurse foarte utile, trebuie sa luam decizii documentate, pentru a evita raspandirea datelor false si tratarea lor ca fiind adevarate. Un celebru citat spune ca „afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare” (Carl Sagan), iar acest fapt trebuie avut in vedere din ce in ce mai des.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu