ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 5 octombrie 2015

Beneficiile argilei pentru sanatate si frumusete

Despre
Argila s-a folosit si continua sa se foloseasca foarte des, datorita faptului ca are efecte surprinzatoare. Exista diferite tipuri de argila, ce sunt utilizate pe scara larga si in prezent. Fie ca se consuma pentru continutul bogat in nutrienti, fie ca se aplica direct pe piele, argila este plina de substante nutritive pentru organism. argila
Argila poate fi folosita extern, in tratamente de infrumusetare sau poate fi consumata pe cale orala. Datorita impactului neobisnuit pe care il poate avea asupra organismului, este important sa se introduca treptat in alimentatie, deoarece exista anumite riscuri asociate. Iata cateva dintre beneficiile argilei pentru sanatate si frumusete.

Beneficiile argilei pentru piele

Este posibil sa fi folosit deja argila la un moment dat, deoarece este un ingredient foarte des folosit in produsele cosmetice. O baie de namol este in esenta un tratament cu argila benefic pentru tot corpul, dar exista si aplicatii la scara redusa, cu efecte puternice. Argila poate fi de folos pentru anumite afectiuni ale pielii (eczeme, psoriazis, eruptii cutanate), se poate aplica pe zona afectata si se pot elimina astfel toxinele. Cand argila este curatata de pe suprafata epidermei, se indeparteaza toate impuritatile din pori, cele ce pot cauza inflamatii si aparitia acneei. In acest fel, pielea este curatata in profunzime.

Argila ajuta la detoxifierea organismului

Studiile au aratat faptul ca argila (in special bentonita) ajuta in procesul de detoxifiere. Celulele primesc o mai buna oxigenare si argila ofera un plus de energie, iar organele care primesc o cantitate adecvata de oxigen functioneaza mult mai bine.

Argila este benefica pentru sistemul digestiv

O dieta nesanatoasa cauzeaza dezechilibre si poate provoca o varietate de afectiuni gastrointestinale (indigestie, inflamatie, diaree, boala de reflux gastroesofagian). Argila contine alcaloizi, in concentratii mari, ce au capacitatea de a echilibra prezenta acizilor din sistemul digestiv. Astfel, disconfortul si durerea sunt reduse. In acelasi timp, se dezvolta probioticele, ce ajuta la buna functionare a sistemul digestiv.

Argila este bogata in nutrienti benefici

Argila are un profil mineral extrem de puternic, contine sute de compusi diferiti, printre care si nutrienti esentiali pentru sanatate. Daca exista o deficienta (anemie – deficienta de fier, de exemplu), argila poate fi consumata ca un tratament, stimuland rapid continutul de minerale din organism, in mod similar cu orice alt supliment alimentar obisnuit.

Beneficiile argilei pentru sistemul imunitar

Argila este de folos impotriva bacteriilor si patogenilor ce ataca sistemul imunitar. Protejeaza peretele intestinal si in acest fel substantele daunatoare si compusii periculosi nu mai patrund in fluxul sanguin, ci se elimina din corp.

Argila, de ajutor in igiena orala

In concentratii mici, argila poate fi folosita direct pe gingii si dinti pentru a proteja impotriva infectiilor bacteriene. Argila este astfel de ajutor in igiena orala, deoarece previne dezvoltarea afectiunilor cavitatii bucale.

Consumul argilei pe cale orala

Argila devine un detoxifiant puternic atunci cand este consumata pe cale orala. Contine magneziu si minerale ce elimina toxinele (inclusiv anumite bacterii, metale grele, pesticide) si are capacitatea de a echilibra intregul organism. Este foarte versatila si poate fi amestecata cu apa pentru a trata un numar de afectiuni, printre care balonarea, constipatia, intoxicatiile alimentare, colita sau infectiile cu paraziti intestinali. In plus, ajuta la detoxifierea ficatului, curata colonul si intareste sistemul imunitar, ajuta la imbunatatirea si mentinerea unui echilibru al florei intestinale.
Pentru consumul intern al argilei, se amesteca o lingurita intr-un pahar de apa si se consuma bautura pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de masa sau inainte de administrarea altor remedii naturiste (suplimente sau plante). In acest fel, nu va interactiona cu procesul de absorbtie a nutrientilor din alimente. Un regim zilnic poate fi continuat pana la maxim trei saptamani, apoi este nevoie de o pauza de o saptamana. In general, argila nu provoaca reactii adverse, dar trebuie consultat un medic in prealabil, mai ales daca se urmeaza un tratament medicamentos.

Aplicarea argilei la nivel topic

Argila se foloseste cel mai des extern, se aplica sub forma de pasta pe zona afectata. Argila amestecata cu apa se intinde pe pielea iritata, pe taieturi, arsuri, pete, muscaturi de insecte si poate fi de folos pentru alte afectiuni ale pielii, eczeme si psoriazis. Se poate utiliza ca ingredient principal intr-o masca, pentru o piele fina si sanatoasa. Masca se lasa pe ten timp de 20 de minute, apoi se clateste bine cu apa calduta. In tratamentele spa, este extrem de utila, deoarece are efect de exfoliere, indepartare a celulelor moarte si de eliminare a toxinelor de la nivelul epidermei.
Argila alba este recomandata pentru pielea sensibila, iritata si uscata sau pentru tenul matur. Mastile cu argila verde sunt benefice celor cu ten gras, deoarece pot regla cantitatea de sebum. Argila galbena este indicata tuturor tipuri de piele (dar in mod special pentru tenul gras si totodata sensibil), fiind folosita si in impachetari. Tratamentele cu argila rosie sunt potrivite pentru pielea normala, are un efect revitalizant.
Reteta pentru o masca cu argila este extrem de simpla, 10 grame de argila (sub forma de praf) se amesteca intr-un bol de plastic cu 10-15 ml de lichid, pana cand se formeaza o pasta. Poate fi vorba de apa sau alte ingrediente, potrivite pentru fiecare tip de piele. Pentrul tenul gras, se poate folosi apa florala sau sucuri naturale cu efect astringent (suc de rosii, lamai, castraveti, portocale). Pentru pielea uscata si normala, argila se poate combina cu lichide hidratante (galbenus de ou, miere, ulei de masline, lapte).
Argila poate fi benefica organismului, dar inainte de folosirea ei, este indicat sfatul unui profesionist. Exista diferite tipuri de argila, fiecare contine combinatii specifice de nutrienti si se recomanda ca, la fel ca orice remediu naturist (oral sau topic), sa se consulte un medic.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu