ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 5 iulie 2015

Infarctul osos: Așa cum inima cedează, când sângele nu mai circulă bine, tot la fel se poate întâmpla și cu oasele

Fumatorii, consumatorii de alcool si cafea, cei care lucreaza in stres, in mediu toxic sau persoanele care au urmat tratamente pe baza de cortizon sunt cei mai expusi riscului de a suferi un infarct osos, o afectiune mai putin cunoscuta, deosebit de complicata si care nu ocoleste tinerii.
Boala apare in special la persoane care au urmat tratamente pe baza de cortizon, insa in multe cazuri medicii nu pot identifica o cauza precisa.
”Cei mai multi dintre pacienti abia trec de 30 de ani, dar boala poate aparea si intre 40 si 50 de ani”, afrima dr. Nicolae Efimov, medic primar ortoped și seful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul CF2 din Bucureșt.


Daca boala nu este diagnosticata in primele faze, pacientii ajung la interventii chirurgicale care presupun montarea unor proteze de sold. Infarctul de os se manifesta in zona coapselor, dar durerile se pot extinde inghinal si catre genunchi. 
”Primul episod dureros este pasager si cei mai multi dintre pacienti nu il iau in seama. Cu timpul nu se mai pot deplasa si asa ajung la medic”, explica dr. Efimov. Durerile apar in special dimineata si la efort, spun specialistii: ”Articulatiile functioneaza la maximum in timpul zilei, noaptea se racesc, iar a doua zi dor foarte tare”, spune ortopedul. 
In urmatoarele faze ale bolii, corpul incearca, prin mecanisme proprii, sa repare fragmentele de os distruse. Astfel, din organism vor veni o serie de celule care vor ”topi” fragmentele de os bolnave si vor cladi altele. ”Cand incepe procesul de reconstructie, se vor prabusi zonele moarte, cu tot cu suprafata pe care se sprijina bazinul. Sunt schimbari care afecteaza destul de mult pacientii pentru ca se vor simti jenati la fiecare miscare”, precizeaza Efimov.

Odata ce s-a distrus articulatia soldului, aceasta trebuie inlocuita artificial cu o proteza. Dupa implantarea protezei, bolnavii isi pot relua activitatile cotidiene cam la trei saptamani-o luna de la operatie, iar la trei luni pot chiar sa alerge. Un regim alimentar echilibrat, evitarea oscilatiilor in greutate si practicarea unor sporturi precum inot, mers pe bicicleta si gimnastica pe aparate pot ajuta pacientii sa se recupereze mai repede.
Email Printeaza PDF  Doctorul zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu