ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 18 iulie 2015

 Beneficiile consumului de porumb fiert
Beneficiile consumului de porumb fiert Beneficiile consumului de porumb fiert sunt numeroase și includ reglarea glicemiei, prevenirea bolilor de inimă și a malformaţiilor congenitale.
Porumbul este cea mai versatilă cereală din lume și este un aliment de bază în numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite și Africa.
Boabele de porumb sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre și antioxidanţi – substanţe care conferă energie, îmbunătăţesc digestia și previn numeroase afecţiuni, cum ar fi constipaţia, hemoroizii, boala Alzheimer și chiar unele forme de cancer, mai ales cel colorectal.

„În această perioadă este ideal consumul de porumb fiert deoarece nu este schimbată în nici un fel structura bobului de cereală.  Așadar, consumul porumbului „de lapte“, cum i se mai zice în popor, este recomandat pentru că beneficiem din plin de fibre, elemente minerale, vitamine, grăsimi esenţiale și caroten (n.r. – pigmentul care dă culoare boabelor de porumb)“, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic nutriţionist.

De asemenea, porumbul fiert este o gustare sănătoasă și naturală pe timp de vară și are relativ puţine calorii, completează medicul.

Trebuie să fim totuși atenţi la cantitate, pentru că, deși este o gustare delicioasă, 100 de grame de porumb însumează în jur de 300 de calorii, deci nu vă înfruptaţi din porumbul fiert fără măsură.
Cât despre pesticidele folosite în agricultură, pentru înlăturarea dăunătorilor și creșterea rapidă a recoltei, dr. Zugravu precizează:
„Nu trebuie să ne temem de chimicale. Chiar dacă s-a aplicat vreun pesticid, reziduurile se concentrează în știulete, nu în boabele de porumb“.
Beneficiile consumului de porumb fiert pentru digestie
Cantitatea crescută de fibre din compoziţia boabelor de porumb (18% din doza zilnică recomandată într-o porţie de porumb) ajută la ameliorarea problemelor de digestive cum ar fi constipaţia, dar și la prevenirea apariţiei hemoroizilor sau a cancerului de colon, precum și a sindromului de intestine iritabil sau a diareei.
Complexul de vitamine B din porumb, în special tiamina și niacina, menţin buna funcţionare a sistemului nervos și previn declinul cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă (boala Alzheimer, demenţa). 

Beneficiile consumului de porumb fiert pentru gravide
De asemenea, porumbul este o sursă importantă de acid pantotenic (vitamina B5), nutrient cu rol major în asimilarea grăsimilor din organism, iar carenţa de acid folic (vitamina B12) în rândul femeilor însărcinate poate duce la apariţia malformaţiilor și greutate redusă a fătului la naștere.
Porumbul este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, un antioxidant natural esenţial pentru dezvoltarea organismului și întărirea sistemului imunitar.

Abundenţa de minerale conţinute de boabele de porumb contribuie din plin pentru sănătatea noastră, încă din copilărie. Fosforul, de exemplu, este esenţial pentru dezvoltarea sistemului osos și muscular și ajută la buna funcţionare a rinichilor, iar magneziul este benefic pentru inimă și creșterea rezistenţei oaselor.

Alte minerale importante conţinute de porum sunt zincul, fierul (care ajută la prevenirea anemiei), cuprul și seleniul – element puţin întâlnit în alimentele de bază.

Beneficiile consumului de porumb fiert. Are efect anti-cancerigen
Porumbul conţine caroten și alte substanţe cu proprietăţi antioxidante (acid ferulic, antociani) care luptă cu radicalii liberi ce provoacă inflamaţii în corp și cresc riscul de cancer. Antioxidanţii au capacitatea extraordinară de a provoca apoptoza celulară, adică de a distruge celulele bolnave, și de a proteja ţesuturile sănătoase.
În același timp, consumul de porumb fiert este indicat și persoanelor cu afecţiuni ale inimii dar și celor care vor să prevină astfel de probleme de sănătate.

Porumbul reglează nivelul de colesterol din sânge iar acizii grași din compoziţie au capacitatea de a îndepărta colesterolul „rău“, prevenind astfel depunerea de grăsime pe vasele de sânge, hipertensiunea arterială și, prin urmare, scade riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Porumbul poate regla și nivelul de zahăr de sânge, fiind astfel un aliat al bolnavilor de diabet, care se confruntă cu o deficienţă de insulin și cantităţi mare de glucoză în organism.

Beneficiile consumului de porumb fiert se răsfrâng și asupra pielii și ochilor. Porumbul este o sursă bogată de betacaroten, care odată ajuns în organism este transformat în vitamina A, esenţială pentru o vedere bună și o piele sănătoasă.


Autor: Adevarul.ro
Sursa: http://adevarul.ro/sanatate/medicina/beneficiile-consumului-porumb-fiert-1_55a7a9ebf5eaafab2ca0a5c7/index.html#  Joi, 16 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu