ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 18 iulie 2015

 Semnale de alarmă pe care le transmite corpul în timpul unui infarct
Semnale de alarmă pe care le transmite corpul în timpul unui infarct Bolile cardiovasculare afectează aproape o treime din populaţia României, arată cele mai recente date statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dintre acestea, infarctul ocupă un loc aparte și prezintă o rată de mortalitate de aproape 50% și tot jumătate dintre bolnavi nu prezintă simptome.
Infarctul este, într-adevăr, o afecţiune gravă, dar dacă învăţăm semnele ce îl caracterizează și măsurile ce se impun în astfel de situaţii, șansele de supravieţuire sunt maxime.
Categorii de persoane cu risc crescut de a face infarct. Infarctul este frecvent asociat, și greșit de altfel, cu bărbaţii, însă acesta este principala cauză de mortalitate atât la femei cât și la bărbaţi.
În cazul bărbaţilor, riscul de infarct crește foarte mult după vârsta de 45 de ani, iar la femei atacul de cord are loc mai ales în primii ani de după instalarea menopauzei, adică după vârsta de 50 de ani.
Cu toate acestea, există și cazuri de atac de cord în rândul persoanelor tinere, iar factorii majori de risc implicaţi sunt:
  • Un alt episod de atac de inimă sau intervenţie chirurgicală pe cord deschisâ
  • Istoricul familial (tată sau frate diagnosticaţi înainte de 55 de ani/mamă sau soră diagnosticate înainte de 65 de ani)
  • Diabetul zaharat
  • Hipertensiunea arterială
  • Nivelul crescut al colesterolului din sânge
  • Fumatul
  • Greutatea excesivă
  • Sedentarismul
     
Dacă prezentaţi unul sau mai mulţi factori de risc din lista prezentată, nu ezitaţi să faceţi o vizită medicului pentru a vă prezenta metodele de prevenire pe care le puteţi lua pentru a evita un infarct.
Ce se întâmplă în corpul tău în timpul unui infarct
În timpul unui atac de cord, arterele care irigă inima cu sânge sunt blocate de un cheag și astfel mușchiul care susţine funcţionarea normală a inimii este suprasolicitat și cedează. Această etapă poartă denumirea de infarct miocardic și, pe măsură ce trece timpul și nu este tratat adecvat, prejudiciul pentru inimă este mai mare și nu mai poate fi reparat.
Din fericire, medicamentele trombolitice – care dizolvă cheagurile de sânge – și alte tratamente specifice, cum ar fi angioplastia, pot reduce semnificativ riscul de infarct. Cu cât mai rapid este instituit tratamentul, cu atât mai mult scad șansele de a suferi un atac de inimă, spun medicii. De aceea este esenţial să se cunoască simptomele infarctului, astfel încât tratamentul să fie instituit la cel mult o oră după manifestarea acestora pentru a fi eficient.

Semne ale infarctului
Multe persoane cred că atacul de cord apare brusc și este resimţit intens de organism, însă lucrurile nu stau deloc așa. Adevărul este că multe din cazurile de infarct sunt asimptomatice sau prezintă doar câteva semnale de disconfort și senzaţie de căldură  în zona pieptului, pentru câteva minute, care pot trece neobservate.
Alte simptome ale unui infarct sunt: presiune în zona braţelor, a gâtului, a maxilarului sau stomacului, dificultăţi de respiraţie, transpiraţii reci, greaţă și stare de confuzie.
Timpul este esenţial în caz de infarct. Persoanele care experimentează astfel de simptome ignoră de obicei să se prezinte la medic imediat după eveniment pentru un diagnostic, iar acest lucru poate avea consecinţe fatale. Nu așteptaţi mai mult de cinci minute pentru a suna la numărul de urgenţe 112.

Analize care confirmă diagnosticul de infarct
Există câteva teste care pot arăta medicului că inima a avut de suferit în urma unui infarct și îl pot ajuta să pună un diagnostic corect. Acestea sunt:
Electrocardiograma (EKG) – care înregistrează activitatea electrică a inimii în contracţie și repaos, precum și zonele afectate de un flux sanguin anormal, dimensiunea mărită și bătăile neregulate ale inimii. Analizele de sânge identifică anumiţi biomarkeri chimici care sunt eliberaţi în fluxul sanguin în primele ore de după un infarct. De asemenea, aceste teste de sânge pot depista riscul de a face un infarct în viitorul apropiat. Scanarea RMN (rezonanţă magnetic nucleară) depistează zonele afectate ale inimii și neregularităţile în acitivitatea de pompare a sângelui. Angiografia coronariană este utilizată pentru a releva imagini detaliate a vaselor de sânge care alimentează inima. Cu ajutorul acestei analize pot fi observate depunerile de grăsime sau prezenţa cheagurilor de sânge ce blochează fluxul sanguin către inimă.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 16 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu