ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 12 aprilie 2015

Gandirea pozitiva creste nivelul de fericire

gandire pozitiva
Oamenii ce sunt considerati a fi puternici din toate punctele de vedere nu-si pierd timpul plangandu-si de mila. Desi uneori este dificil sa evitam sa ne compatimim pe noi insine, putem inlocui sentimentul de mila cu cel de gratitudine si putem sa gasim cateva momente in care sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem. Noua metoda de gandire poate schimba radical modul in care privim viata, acest fapt fiind demonstrat stiintific. Un simplu “Multumesc” la momentul potrivit este mai mult decat o dovada de politete, iar daca ne aratam aprecierea fata de ceilalti, putem castiga si inchega prietenii de lunga durata. Conform unui studiu publicat in revista Emotion in 2014, cu cat multumim mai des unei persoane, cu atat mai mult acea persoana va dori sa aprofundeze relatia. Fie ca multumim unui strain de pe strada pentru ajutorul acordat, fie ca ne referim la apropiati, recunoasterea meritelor si recunostinta fata de contributiile lor pot aduce noi oportunitati.
Oamenii care sunt recunoscatori pentru ceea ce au, sunt si mai sanatosi din punct de vedere fizic. Un studiu ce dateaza din 2012, din jurnalul Personality and Individual Differences, a constatat ca persoanele care se multumesc cu putin sunt mai fericite si totodata mai sanatoase, preocupandu-se mai mult de acest aspect al vietii.
In mod firesc, gratitudinea reduce o multitudine de emotii negative, de la invidie si resentimente la frustrare, regret si repros. Numeroase studii au demonstrat faptul ca recunostinta fata de propria persoana si fata de cei din jur creste in mod eficient nivelul de fericire si reduce depresia.
Cum cresti starea de fericire
Persoanele recunoscatoare sunt mai predispuse sa adopte un comportament in concordanta cu normele impuse de societate, chiar si in situatii conflictuale. Cercetatorii de la University of Kentucky au realizat un studiu in 2012 prin care s-a observat raspunsul unor studenti cu gandire pozitiva in fata feedback-ului negativ din partea colegilor. Acestia nu s-au razbunat, din contra, au fost mai sensibili si au aratat mai multa empatie catre adversari.
Oamenii care sunt recunoscatori au un somn mai linistit. Jurnalul Applied Psychology: Health and Well-Being a publicat un studiu in 2011, reveland faptul ca pastrarea unui jurnal de gratitudine ne ajuta sa dormim mai mult si mai bine. Sunt necesare doar 15 minute inainte de culcare, in care notam ganduri pozitive si ne multumim propriei persoane si celor din jur.
Aceasta capacitate de a vedea partea pozitiva sporeste increderea in propria persoana. S-a descoperit, conform unui studiu din 2014 din Journal of Applied Sport Psychology, ca recunostinta este o componenta esentiala pentru stima de sine si creste sansele de reusita in cazul sportivilor de performanta. In loc de a ne compara in mod constant cu alte persoane si a fi invidiosi pe succesul lor, pentru ca au mai multi bani sau o slujba mai buna decat noi, putem sa le apreciem reusitele si sa invatam de la ei, pentru a ne perfectiona si, de ce nu, pentru a ajunge la acelasi nivel.
Numeroase studii de specialitate au demonstrat ca gratitudinea nu numai ca reduce stresul, dar joaca un rol major in depasirea unor traume. Revista Behavior Research and Therapy a publicat un studiu in 2006 potrivit caruia exista o posibilitate redusa de dezvoltare a unei tulburari de stres post-traumatic pentru veteranii de razboi care sunt recunoscatori macar pentru faptul ca sunt in viata.
4 moduri de a indeparta gandirea negativa
Identificarea unor motive pentru care sa fim recunoscatori, chiar si in cele mai grave si grele momente din viata, stimuleaza capacitatea de adaptare la orice situatie. Cu totii avem capacitatea si posibilitatea de a ne cultiva sentimentul de recunostinta. Trebuie sa ne concentram pe tot ceea ce avem – mai degraba decat sa ne plangem de toate lucrurile pe care nu le avem, dar consideram ca le meritam. Dezvoltarea unei adevarate atitudini de recunostinta este unul dintre cele mai simple moduri de a ne imbunatati viata.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu