ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 12 aprilie 2015

Alimente bogate in Omega 3


Despre
alimente omega 3
Auzim adesea sfaturi despre ce anume trebuie sa eliminam din alimentatia noastra – grasimi saturate, sodiu, zahar. Dar daca dorim sa avem un stil de viata sanatos, nu este suficient sa evitam ceea ce ne face rau, ci si sa avem un aport mai mare de nutrienti benefici. Un asemenea element este Omega 3, care se regaseste in multe alimente. Acizii grasi esentiali Omega 3 joaca un rol vital in organism – de la un mai bun control al procesului de coagulare a sangelui pana la imbunatatirea sanatatii celulare. Omega 3 are nenumarate beneficii pentru sanatate, ofera protectie impotriva bolilor de inima, pierderea memoriei datorata imbatranirii si chiar previne unele tipuri de cancer.
Desi cercetatorii nu au stabilit un ghid de referinta pentru aportul zilnic necesar de Omega 3, National Institutes of Health din America recomanda ca cel putin 2% din media caloriilor totale sa fie constituita din acesti acizi grasi esentiali (recomandare bazata pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi).
Multe tipuri de peste (somon, ton, halibut) sunt surse importante de Omega 3. Dar exista si alte surse alimentare din care putem obtine Omega 3, iata cateva dintre ele.
Fasole
Fasolea este o sursa buna de proteine, iar numai o cana de boabe de fasole are aproximativ 1 gram (aproape jumatate din aportul zilnic necesar). Mai mult, fasolea este mai convenabila din punct de vedere al pretului in comparatie cu pestele proaspat.
Omega 3 – beneficii pentru sanatate
Seminte de dovleac
Uleiul din seminte de dovleac este cunoscut pentru continutul ridicat de beta-caroten, dar contine si Omega 3, iar o cana de seminte de dovleac are aproape 50 mg din necesarul zilnic.
Oua
Desi a fost desconsiderat pentru ca blocheaza arterele, un ou are 13 vitamine si minerale, precum si proteine benefice, toate la 70 de calorii. De asemenea, ouale contin Omega 3, vitamina D si au proprietati binefacatoare, atunci cand nu sunt consumate in exces.
Nuci
Un sfert de cana de nuci contine 2,5 grame de Omega 3, pe langa faptul ca sunt o sursa de proteine (4 grame) si fibre (2 grame). Nucile pot fi adaugate in cereale, salate, gustari, feluri principale de mancare si deserturi, fiind deosebit de importante pentru o alimentatie sanatoasa.
Beneficiile nucilor pentru sanatate
Seminte de in
Doua linguri de seminte de in contin 3.4 grame de Omega 3, fiind totodata o sursa buna de fibre. Au un gust specific, bogat si sunt perfecte in salate, cereale, iaurt sau in diverse bauturi.
Rezultatele cercetarilor comparative cu privire la Omega 3 obtinut din peste sau din alte alimente sunt inca neclare, dar se recomanda sa includem cel putin una din cele doua surse in regimul alimentar, zilnic.

 0  4


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu