ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 20 aprilie 2015

Bacterii rezistente la antibiotice

bacterii antibiotice
Un scenariu in care oamenii sunt infectati cu o bacterie ce nu poate fi oprita nu este doar o idee stiintifico-fantastica, ci un posibil motiv de ingrijorare la nivel mondial ce determina nevoia de actiune. Casa Alba a lansat recent un astfel de plan de actiune in care se subliniaza pasii necesari pentru a combate dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente. Documentul identifica probleme urgente si amenintari serioase de care trebuie sa tinem cont, numite de catre americani drept “superbugs”.
Termenul a fost si continua sa fie folosit de catre mass-media pentru a descrie bacteriile ce nu pot fi eliminate folosind antibiotice. Cuvantul rezoneaza si are un impact emotional deoarece suna infricosator, dar de fapt nu exista nicio definitie pentru bacteria rezistenta la medicamente. Orice specie de bacterie poate deveni un “superbug” sau o “super-bacterie” atunci cand nu raspunde la tratament medicamentos. Iata cateva dintre amenintarile identificate in raportul pentru 2015 al Casei Albe.
Enterobacteriaceae rezistent la Carbapenem (CRE)
Aceste bacterii se gasesc in mod normal in intestin. Dar multe tipuri de CRE au devenit rezistente la toate antibioticele, inclusiv carbapenem, care este de obicei ultima solutie. Bacteria E.coli este un exemplu in acest sens.
10 antibiotice naturale si eficiente
Cele mai multe cazuri, infectia cu CRE apare la oamenii spitalizati sau aflati intr-o unitate de ingrijire medicala, un azil de batrani, de pilda. Bacteria poate fi dificil de eliminat de pe instrumentele medicale, catetere sau tuburi respiratorii, chiar si dupa ce sunt curatate. Un asemenea caz a avut loc in California recent, dupa ce doctorii au folosit endoscoape contaminate pe pacienti.
Aceste bacterii pot cauza infectii ale sangelui ce pun viata in pericol, iar tratamentele pentru combaterea lor nu sunt inca eficiente 100%.
Clostridium difficile (C. diff)
Aceastea sunt alte bacterii care pot trai in intestin. De obicei, nu sunt daunatoare. Dar in unele cazuri se dezvolta si cresc, declansand probleme serioase.
Majoritatea persoanelor care sunt infectati cu C. diff se afla sub ingrijire medicala, cel mai mare factor de risc este pentru cei cu tratament antibiotic. In timp ce antibioticele pot vindeca anumite boli, aceleasi medicamente pot elimina bacteriile sanatoase din tractul digestiv si astfel apare infectia cu alte bacterii.
Particule ale acestei bacterii (spori) pot fi transmise de la persoana la persoana. Doctorii foloseau antibiotice pe baza de fluorochinolone pentru a le trata, insa a aparut o noua tulpina rezistenta la medicamente.
Acinetobacter baumannii
Este o bacterie gasita in sol si apa, care poate trai, de asemenea, pe piele timp de cateva zile. Nu provoaca intotdeauna infectii grave, insa poate fi prezenta la persoanele internate in spital pentru alte afectiuni. Riscul creste considerabil, fiind o bacterie care poate rezista in spitale si este imuna la antibiotice.
Top 10 boli prevenite prin vaccinare
Aceste bacterii provoca infectii pulmonare si infectii ale tractului urinar, printre alte urmari grave. Acest “superbug” formeaza o bariera impotriva antibioticelor si se trateaza cu dificultate datorita rapiditatii prin care se poate raspandi.
Stafilococus aureus rezistent la meticilina (MRSA)
MRSA este un tip de bacterie ce nu poate fi tratata cu penicilina. Infectia se intampla adesea tot in spital, de obicei dupa operatii. Poate infecta rana si se poate raspandi la tesuturi si in sange. Dar noi focare de MRSA au fost identificate si in afara institutiilor medicale, inclusiv in scoli, in America. Bacteria se poate contracta usor prin contact al pielii, mai ales in cazul unor rani deschise.
MRSA poate cauza infectii ale plamanilor si sangelui care pot pune viata in pericol, fiind o problema majora. In acest caz, exista cateva medicamente care pot trata infectia, ratele fiind in declin datorita imbunatatirilor aduse in procedurile medicale.
Argintul coloidal lupta cu peste 650 de virusi si bacterii
Intrebuintarea gresita a antibioticelor (folosirea lor abuziva) contribuie la dezvoltarea acestei probleme, cu cat folosim mai multe antibiotice, cu atat mai mare este riscul. Antibioticele sunt fundatia pe care medicina moderna se bazeaza. Chimioterapia, transplantul de organe, interventiile chirurgicale si nasterea – toate se bazeaza pe antibiotice pentru a preveni eventualele infectii. Daca nu putem sa controlam acest fenomen, toate progresele medicale din ultimii 50 de ani sunt nule, concluzioneaza Brian K. Coombes, PhD, de la McMaster University din Ontario.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu