ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 25 martie 2015

Loboda (Atriplex hortensis) - beneficii și proprietăţi
Loboda (Atriplex hortensis) - beneficii și proprietăţi Loboda este o plantă erbacee anuală legumicolă cu valoare terapeutică, folosită încă din antichitate. Ea este cultivata prin grădini pentru cerinţe alimentare.
De asemenea, ea crește și sălbăticită pe lângă garduri, drumuri, locuri virane sau pârloage. Loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile de climă temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă.
Loboda este o plantă cu port înalt, prezintă tulpină simplă sau ramificată, frunzele pot fi de culoare verde,  roșu-violacee sau ușor gălbui, sunt mari, de formă trunghiulară și ușor catifelate la atingere.
Florile sunt de culoare verde sau roșie iar  seminţele sunt de mici dimensiuni, încapsulate în aceste fructe denumite achene.
Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borșuri, ciorbe sau plăcinte și ca remediu natural în medicina populară.
În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele și uneori seminţele.
Loboda - Compoziţie
Planta conţine substanţă uscată, albumină, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenţi clorofilieni și carotenoizi.
Loboda - Acţiune
 Loboda are acţiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, emetică, calmantă și vitaminizantă. 
Loboda - Indicaţii terapeutice
Sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminţe, loboda ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, heptaice și renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecţiuni ale pielii,  în special pe leziuni purulente,  pentru a grăbi coacerea.
Loboda - Precauţii și contraindicaţii
Loboda, la fel ca și spanacul, conţine foarte mult acid oxalic. Și din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale.

Autor: Csid.ro
Sursa: www.csid.ro  Miercuri, 25 Martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu