ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 30 decembrie 2014

Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: De ce se umfla picioarele

   
Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: De ce se umfla picioareleFoto: Arhiva personala
Foarte multe femei, unele foarte tinere, se plang de umflarea picioarelor. In functie de starea psihica, ele considera aceasta manifestare ori o simpla consecinta a statului indelungat in picioare ori semnul unei boli mai mult sau mai putin grave.
Umflarea unor zone ale organismului apare de obicei prin retinere locala de lichide, dar si din alte cauze (infectioase, inflamatorii, traumatisme, blocajul unor vase de sange etc) si poarta numele de edem, explica pentru cititorii Ziare.com dr. Otilia Motoi.

Edemele sunt localizate doar la gambe?

Edemele se localizeaza cel mai frecvent si sunt mai usor de depistat la nivelul gambelor, cauza cea mai frecventa fiind insuficienta venoasa cronica, provocata de statul prelungit in picioare, varice, obezitate (cauze frecventa, dar greu de acceptat de catre detinatorul edemelor) sau o structura vasculare mai slaba calitativ.

Nu trebuie insa neglijat faptul ca tot la gambe apar si edemele din bolile de rinichi, (sunt albe, moi si pufoase, ca o coca), din bolile de inima (sunt dure si reci) sau ciroza hepatica (se insotesc de obicei de ascita - lichid in abdomen).

Edeme localizate la fata (edemele pleoapelor) sunt si ele depistate relativ usor - fiecare om se uita in oglinda. Apar de obicei in bolile de rinichi, dar si prin iritatie locala din cauza cremelor/fardurilor, in cazul unui somn neodihnitor sa insuficient sau in traumatisme locale.

Exista situatii in care edemele sunt generalizate: apar la fata, abdomen, membrele inferioare si uneori chiar la cele superioare. Aceasta situatie poarte numele medical de anasarca si este semnul unor boli serioase - insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, boli de rinichi cu pierderi mari de proteine prin urina, pierderi de proteine prin mucoasa intestinala, in caz de diaree cronica, lipsa de absorbtie a proteinelor din tubul digestiv sau hipotiroidie (functionare lenta a glandei tiroide).

Uneori observam ca se umfla doar o mica zona, asimetric, in aceasta situatie vorbind despre edeme localizate. Ele sunt date de obicei de o cauza locala infectioasa - erizipel, noduli tuberculosi sau reumatismali -, inflamatorie sau existenta unei tumori in profunzime.

Nu trebuie sa uitam ca exista si unele medicamente care pot da edeme - nifedipina, cortizon sau unele antiinflamatoare.

Cum se pune diagnosticul de edem?

Diagnosticul edemelor il punem simplu, prin examinarea zonei respective (membrele inferioare, abdomen etc) ; zona este mai umflata decat in mod normal, iar la apasarea prelungita a zonei cu degetul (cateva secunde) apare o adancitura (godeu) care persista cateva secunde.

Faptul ca am aflat ca avem edeme nu este suficient pentru a le trata, este nevoie si de depistarea cauzei lor, lucru care se face de obicei prin explorari mai mult sau mai putin laborioase a functiei ficatului, rinichilor, inimii sau glandei tiroide.

Tratamentul edemelor - regim fara sare?

Edemele se trateaza cauzal, de fapt se trateaza cauza care a dus la aparitia edemelor.

Majoritatea cazurilor de edem se trateaza cu regim fara sare si diuretice (medicamente care elimina apa in exces), dar nu sunt rare situatiile in care este nevoie de tratamente mai speciale - in ciroza sau bolile renale este nevoie si de albumina sau plasma, in tromboflebita de anticoagulante, in erizipel de penicilina etc.

Dr. Motoi Otilia
Medic Primar Medicina Interna
Asistent Universitar al UMF C Davila, Bucuresti
Doctor in Stiinte Medicale

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu