ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 9 noiembrie 2014

Ceaiul, plăcere și medicament
Ceaiul, plăcere și medicament  Nu degeaba este ceaiul cea mai consumată băutură din lume! Pe lângă gustul său deosebit, are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Libertatea îţi spune azi care sunt principalele sale calităţi.
Deși există ceai verde, negru, alb sau oolong, în esenţă, este vorba de aceeași plantă, adică de Camellia sinensis. Diferenţele sunt date de stadiul de recoltare a plantei și de modul în care sunt uscate frunzele. Cel mai popular este ceaiul verde, un ceai nefermentat, adică la care procesul natural de fermentaţie este stopat la început. Imediat după ce sunt culese, frunzele sunt trecute prin abur, apoi sunt uscate și rulate.
Poate înlocui cafeaua
Ceaiul verde este bogat în teină, substanţă care nu este altceva decât o formă de cafeină. Fiind solubilă în apă, teina formează la suprafaţa infuziei o pânză ușoară, care dovedește calitatea ceaiului. Teina stimulează sistemele nervos, cerebral și sangvin. Prin conţinutul său de minerale (fosfor, mangan, potasiu, fluor, cupru, sodiu), flavonoide și vitaminele A, B, C, E, K, ceaiul verde ameliorează acuitatea vizuală, are o acţiune directă asupra ficatului, având rol de scădere a colesterolului, combate alergia și astmul, are rol antibacterian și dezinfectant, este bun în afecţiunile cardiovasculare, împotriva cancerului, a diabetului și a depresiei. Încetinește îmbătrânirea și ajută în curele de slăbire. Este un fel de panaceu.
Ceaiul negru, numit roșu de chinezi, este un ceai fermentat. După cules, frunzele sunt puse la ofilit, adică o uscare în aer cald. Apoi se rulează frunzele și începe fermentarea. De aceasta depind aciditatea, aromele și culoarea.
Ceaiul alb e tot ceai verde, dar foarte palid. Sunt culeși mugurii albi ai plantei. Producţia acestui sortiment e mai redusă.
Ceaiul oolong, numit de către chinezi bleu-verde, este un ceai semifermentat, cu o dulceaţă și o aromă deosebite, care tinde să ia locul celui verde.
Cum se prepară și cum se consumă

Ceaiul verde cu adevărat bun e sub formă de frunze, nu de pliculeţe. Fierbi apa (dar nu la 100 de grade, fiindcă astfel distrugi aromele ceaiului), apoi pui în ea câteva frunze (cât iei între degete) și le lași să infuzeze între 1 și 3 minute, nu mai mult. Ceaiul se bea imediat, nu se păstrează, nici măcar în termos. Iar ca să te bucuri de toate calităţile sale, nu adăuga zahăr, lămâie sau lapte.
Teiul combate insomnia, măceșele cresc imunitatea

La ce mai este bun
Ceaiul la plic e mai ușor de folosit, dacă ești la serviciu sau dacă te grăbești dimineaţa, când pregătești micul dejun. După utilizare, nu arunca plicurile, pentru că-ţi pot fi utile în gospodărie! (Rodica Dîrzu)
În gospodărie
- Înlătură mirosurile neplăcute. După ce ai gătit, freacă-ţi mâinile cu un pliculeţ de ceai folosit, înainte să te speli cu apă și săpun.
- Redă strălucirea mobilei și a parchetului. Datorită taninului din compoziţia sa, ceaiul dă strălucire lemnului. În plus, te scapă și de mirosul neplăcut al detergenţilor obișnuiţi. Fierbe între cinci și zece pliculeţe de ceai deja folosite în 4 litri de apă și cu soluţia obţinută șterge mobila sau parchetul.
- Degresează oalele și tigăile. Pentru o curăţare mai ușoară, înmoaie vasele murdare de grăsime în apă călduţă cu unul sau două pliculeţe de ceai folosite și lasă- le peste noapte. Taninul din ceai va îndepărta grăsimea și reziduurile alimentare, astfel încât, a doua zi dimineaţa, va trebui doar să le clătești bine.
- Vopsește anumite ţesături. Dacă vrei să dai un aspect ușor învechit unor haine albe din voal, dantelă sau in, folosește ceai negru. Înmoaie obiectele vestimentare în infuzia de ceai și ţine-le în ea în funcţie de cât de concentrată vrei să fie nuanţa - se vor colora în bej, ecru sau maro deschis.
Pentru ÎNGRIJIREA plantelor
Pliculeţele de ceai au o mulţime de nutrienţi și reprezintă un adevărat îngrășământ pentru plante - unul mai puţin acid decât îngrășămintele clasice, în special când se diluează cu apă. Așadar, pentru a hrăni plantele de interior, care preferă un sol mai puţin acid, toarnă conţinutul unui pliculeţ de ceai într-o stropitoare, înainte de a uda plantele. Poţi face acest lucru ori de câte ori vrei, pentru că nu le dăunează.
Pentru CURĂ?AREA tenului
Infuzia de ceai verde se poate utiliza ca loţiune demachiantă - acesta e unul din secretele frumuseţii femeilor japoneze. După aceea însă, pentru a reface echilibrul lipidic al pielii, aplică o picătură de ulei de măsline sau crema ta hidratantă. Poţi aplica pe ten și o mască făcută din ceai. Pentru asta, se folosesc frunzele de ceai, după ce le-ai infuzat. Le aplici pe obraji, frunte și nas ca pe niște comprese și le lași 20 de minute. După aceea, faţa se limpezește cu suc de lămâie și se aplică două-trei picături de ulei de măsline extravirgin. Surplusul se înlătură cu dischete demachiante.
Îl poţi folosi și la prepararea prăjiturilor

 



Autor: Libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 3 Noiembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu