ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 19 septembrie 2014

Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) - beneficii şi proprietăţi

Autor: Paula Rotaru
  • Denumire populară: traista-ciobanului, punga babei, străiţa ciobanului, coada pisicii, paştele calului
  • Denumire științifică: Capsella bursa-pastoris

Descriere

Traista ciobanului este o plantă erbacee originară din Europa, care creşte spontan pe câmp, pajişti, grădini şi locuri însorite în general. Numele său provine de la forma pe cae o are capsula plantei, respectiv forma de traistă.
Frunzele au forme diferite, în funcţie de localizarea de-a lungul tulpinii iar fructele au un aspect particular, uşor de recunoscut, aproape inconfundabil, având formã triunghiularã, cu cele douã unghiuri îndepãrtate rotunjite, în formã de inimã.
În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, când fructificaţiile sunt mai rare.
Cuprins
Descriere
Traista-ciobanului - Compoziţie
Traista-ciobanului - Acţiune
Traista-ciobanului - Indicaţii terapeutice
Traista-ciobanului - Precauţii şi contraindicaţii
sus

Traista-ciobanului - Compoziţie

Printre substanţele cu activitate biologicã descoperite în traista-ciobanului se gãsesc: amine biogene, colinã, acetilcolinã, tiraminã, histaminã, flavone de tipul diosminei, rutozide şi acid fumaric. În rãdãcinã s-au pus în evidenţã substanţe peptidice.
sus

Traista-ciobanului - Acţiune

Preparatele fitoterapeutice pe bază de traista-ciobanului au acţiune hemostatică, vasoconstrictoare, antimicrobiene, antibacteriene, antifungice şi antitumorale.
sus

Traista-ciobanului - Indicaţii terapeutice

Preparatele din traista-ciobanului pot fi administrate cu acordul medicului curant în diverse afecţiuni în al cãror tablou simptomatic apare sângerarea: menstruaţii abundente, hemoragii uterine, ulcere, dar şi în caz de diaree şi alte tulburări digestive.
Planta nu trebuie consideratã un substitut pentru tratamentele medicamentoase verificate.

Administrare:
Infuzia se preparã din 1 linguriţã de plantã uscatã, la 1 canã de apã clocotitã şi se beau 2 cãni pe zi.
sus

Traista-ciobanului - Precauţii şi contraindicaţii

Se impune prudenţã în recomandarea preparatelor din traista-ciobanului la bolnavi cu tendinţã sporitã de formare de cheaguri.
De asemenea, trebuie evitatată supradozarea, care poate determina scăderea tensiunii arteriale.
Nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării şi pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene sau cardio-vasculare.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu