ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 4 septembrie 2014

Cruşin (Rhamnus frangula) - beneficii şi proprietăţi

Autor: Paula Rotaru
  • Denumire populară: cruşin, lemn câinesc, salbă moale, spinul cerbului
  • Denumire științifică: Rhamnus frangula,

Descriere

Răspândit în întreaga Europă, cruşinul este un arbust care prosperă în zonele umede împădurite şi în crânguri. Este o plantă verticală, care ajunge la înălţimi de 3-5 m. Scoarţa colorată în gri-maroniu este acoperită cu pete reliefate albicioase. Florile de culoare verde-pal apar în mai şi iunie; sunt urmate de bobiţe roşiatice, care se înnegresc pe măsură ce se coc.
De la cruşin se recolteazã, în scop medicinal, scoarţa ramurilor tinere, care pe partea interioarã este de culoare galben-portocaliu. Pentru uşurarea decojirii, aceastã operaţie se face în aceeaşi zi cu recoltarea. Se întrebuinţeazã numai dupã un an de la recoltare sau dacã sunt supuse unei temperaturi de 100 de grade Celsius, timp de o orã.
.
 
Cuprins
Descriere
Compoziţie
Acţiune
Indicaţii terapeutice
Precauţii şi contraindicaţii
sus

Compoziţie

Scoarţa de cruşin conţine glicozide antrachinonice, ca de exemplu glucofrangulozida şi frangulozida. Acestea se formeazã printr-o reacţie de oxidare prin care compuşii antranolici, din produsul proaspãt, se transformã în compuşi antrachinonici derivaţi.
Alte substanţe prezente în scoarţa de cruşin sunt principiile amare,  mucilagii, saponine, rãşini, sitosterol, flavone şi alcaloizi peptidici (frangulina şi franganina).
sus

Acţiune

Substanţele active din scoarţã imprimã produselor medicinale din cruşin o acţiune laxativã, purgativã, colagogã, antivirală şi colereticã.
Efectul laxativ/purgativ se instaleazã lent, dupã 8-10 ore de la administrare şi este diferenţiat în funcţie de dozã.
La doze mai mici efectul este mai blând, pe când la doze mai mari efectul este mai intens. S-a constatat cã principiile active purificate au o acţiune relaxantã asupra musculaturii intestinale, în timp ce extractele totale mãresc peristaltismul intestinal.
sus

Indicaţii terapeutice

Scoarţa de cruşin îşi gãseşte utilitatea în fitoterapia constipaţiei şi a disfuncţiilor hepato-biliare însoţite de constipaţie.
Decoctul frecat pe gingii poate vindeca gingivita; aplicat pe scalp, elimină păduchii.
Extractul de cruşin pare să inhibe dezvoltarea tumorilor.
Administrare:
Decoctul se preparã din 1 linguriţã de coajã mãrunţitã peste care se toarnã 1 canã de apã clocotitã şi se lasã acoperit timp de 15-20 de minute.
Se fierbe 15 minute la foc scãzut. Se bea cãlduţ seara, înainte de culcare. Dacã este nevoie, se poate mãri doza, dar numai treptat.
Se poate administra şi sub formã de pulbere în dozã de 1-2 vârfuri de cuţit, seara, înainte de culcare.
 
sus

Precauţii şi contraindicaţii

Deoarece preparatele din cruşin pot interacţiona cu anumite medicamente, printre care anumiţi corticosteroizi şi antiaritmici, este bine să cereţi sfatul unui specialist în medicina plantelor, înainte de a le folosi.
Scoarţa proaspătă este toxică - a nu se utiliza.
Evitaţi cruşinul în sarcină şi alăptare.
A nu se administra copiilor sub 15 ani.
Consultaţi un specialist înainte de a consuma cruşin.
Supradoza poate produce convulsii.
Preparatele din scoarţã de cruşin nu se administreazã mai mult de 7 zile pe lunã.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu