ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 4 septembrie 2014

Oţetul, aliatul bolnavilor de diabet

Autor: Paula Rotaru
Surprinzător, cercetările recente arată că alimentele acide, ca oţetul, pot proteja creierul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei.
Un studiu al oamenilor de ştiinţă italieni a demonstrat că adăugând numai 4 linguriţe de oţet (ca parte a unei vinegrete ce conţine şi două linguriţe de ulei de măsline) la o masă obişnuită, glucoza scade cu 30%.

Profesorul în nutriţie Jenni Brand-Miller, de la Universitatea Sidney, din Australia, a descoperit că toate tipurile de oţet, precum şi sucul de lămâie, sunt eficiente, însă oţetul din vin roşu este cel mai puternic.

Explicaţia: acidul din unele alimente încetineşte procesul digestiv sau rata de evacuare gastrică, atenuând creşterile rapide ale glicemiei.
Tot aciditatea explică de ce pâinea neagră are un indice al glicemiei scăzut în comparaţie cu alte tipuri de pâine: drojdia induce fermentarea, eliberând acid lactic. Şi iaurtul poate fi de folos în ţinerea sub control a glucozei, deoarece şi el conţine acid lactic.

Consumarea sucului de grepfrut sau de portocale poate micşora impactul produs de alimentele cu valoare glicemică ridicată, dar nu la fel de mult ca oţetul. Motivul: acizii cu masă moleculară mică, aşa cum sunt acidul acetic (din oţet) şi acidul lactic (din pâinea cu aluat dospit şi iaurt), încetinesc evacuarea gastrică mai mult decât aciziicu masă moleculară mare, ca acidul citric şi acidul malic din citrice.

Citește și:
Oţetul, aliatul tău în sănătate!
Vrei păr des şi strălucitor? Foloseşte oţetul!
Exclusiv Online - 04.09.2014 Sursă foto: Shutterstock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu