ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 23 iunie 2014

Zmeura, bună pentru plămâni
Zmeura, bună pentru plămâni
Gustoase, dar mai ales foarte sănătate! Dr. Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie, ne spune de ce e bine să nu ocolim aceste fructe de vară.
Zmeurul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive din timpuri străvechi, fiind cultivat încă din secolul al XIV-lea. Au fost obţinute astfel numeroase varietăţi cu fructe galbene, albe, negre sau de un roșu aprins, foarte mari, parfumate. Zmeura reprezintă o bogată sursă de zaharuri, pectine și proteine și, în special, de microelemente și vitamine, care acţionează benefic asupra întregului organism. Valoarea energetică este de 40 kcal la 100 g fructe.
Îndeosebi pentru astenici și pentru copiii în creștere, zmeura este un excelent fruct tonic. Ușor acidă, cu proprietăţi sudorifice (de a stimula secreţia glandelor sudoripare), este utilă în stările febrile. Aciditatea ușoară o face recomandabilă în dispepsie (tulburări digestive cu caracter funcţional, subiectiv: greaţă, arsuri, flatulenţă). În diverse afecţiuni digestive (diaree, hiperaciditate etc.) pot fi folosite și frunzele, care au proprietăţi astringente.
Este ușor laxativă, precum și diuretică, cu eliminare de uraţi. Este un bun adjuvant într-o serie de afecţiuni: cardiace, pulmonare și renale. Atât în scop nutritiv, cât și în scop terapeutic, zmeura poate fi consumată ca atare sau sub formă de gemuri și siropuri. Recomandăm prepararea siropului din zmeură la rece, folosind 64% zahăr și 36% suc de fructe sau 75-80% miere și 20-25% suc de fructe. În cazul în care ar fi valorificat întreg potenţialul de zmeură pe care îl avem în Carpaţi, am avea tot timpul anului la dispoziţie o băutură naturală superioară, nu numai cu proprietăţi nutritive, ci și terapeutice.
 

5 obiceiuri care fac mai mult rău decât bine
 
Unele lucruri despre care credem că sunt de mare ajutor pentru a ne menţine sănătatea sunt periculose. Iată despre ce e vorba: Să sari peste o masă
Îndeosebi femeile au obiceiul să sară peste mese ca să-și păstreze silueta. Însă dacă te înfometezi vei avea super poftă de mâncare la următoarea masă și veimânca de două ori mai mult.
Să bei doar apă îmbuteliată
Unii cred că e bine să bea numai apă plată îmbuteliată, fiindcă apa de la robinet nu e la fel de pură. Atenţie, apa îmbuteliată nu conţine fluor și deficienţa de fluor duce la carii și la pierderea dinţilor.
Să te speli pe dinţi după fiecare masă
În felul acesta riști să aduci vătămări smalţului dinţilor. Dinţii trebuie spălaţi numai dimineaţa și seara cu mișcări circulare, fără a apăsa prea tare ca să nu rănești gingiile.

Să-ţi iei vitaminele doar din pastile
Nu trebuie să ne asigurăm nevoia de vitaminte din suplimentele alimentare. Unele vitamine în doze prea mari mari pot avea efecte secundare : vitamina A e toxică pentru făt, C provoacă probleme intestinale, B6 dăuneauză nervilor. Mai bine le luăm din alimente.
Să folosești des săpunuri antimicrobiene
Folosite la fiecare contact cu lumea din afară, nu mai dezvolţi anticorpi. Germenii patogeni sunt pretutindeni și la prima greșeală ne pot contamina. În plus, conţin triclosan care duc la proliferarea bacteriilor rezistente la antibiotice. (


Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 22 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu