ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 26 iunie 2014

Frunzele care fac minuni. Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi și protejează stomacul de cancer
 Frunzele care fac minuni. Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi și protejează stomacul de cancer Frunzele acestei legume se găsesc, din ţara noastră, cel mai mult în Ardeal.
Frunzele de ţelină au un conţinut ridicat de vitamina A, în timp ce rădăcina este o sursă excelentă de vitamina B1, B2, B6 și C, spun medicii nutriţioniști. Potrivit specialiștilor, radacina telinei mai conţine potasiu, acid folic, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu și aminoacizi.
Telina este de doua feluri:
1) de radacina, care la noi e Romania este intalnita peste tot (mai ales radacinile), cu bulbul mare si tulpini subtiri verde inchis. In engleza, "celeriac"

2) telina de tulpina, mai greu de gasit in Romania, insa se gaseste mai des in Ardeal, cu bulbul mic si tulpini groase verde deschis, in engleza "celery". In SUA se foloseste preponderent (>95%) acest fel de telina. In Romania acest fel de telina este numit "apio".
In ultimul timp telina de tulpina a inceput sa apara si in supermarketuri precum Kaufland sau Auchan, dar fiind din import (de obicei din Turcia sau Olanda) are proprietati nutritive mult mai scazute ca cea romaneasca sau bulgareasca.
?elina accelerează eliminarea toxinelor din organism și a acidului uric, ceea ce duce la calmarea durerilor în cazul persoanelor bolnave de gută. Pentru că este un bun drenor pulmonar și un excelent calmant al tusei, se recomandă consumul de ţelină în timpul răcelilor sau al gripelor sub formă de ceai, tinctură sau în salate.
Telina ajută la spargerea și eliminarea pietrelor la rinichi si protejeaza stomacul de cancer
De asemenea, planta conţine substanţe ce au efect anticancerigen asupra organismului, iar o dietă din care nu lipsește ţelina poate proteja stomacul de cancer, susţin specialiștii. Medicii spun că sucul de ţelină ajută la spargerea și eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru rezultate vizibile, specialiștii recomandă o cură cu suc de ţelină timp de o lună. Acest remediu previne și formarea unor noi pietre la rinichi.

Telina contine substante din familia cumarinelor care fluidizeaza sangele si substante spasmolitice si vasodilatatoare, poate ameliora durerile premenstruale daca e consumata inainte de menstruatie (si nu in timpul!). De asemenea, telina si alte plante din aceasta familia Umbeliferae amelioreaza probleme ale sistemului circulator. Mai este de mentionat ca telina are specificitate pentru zona pelviana (atat la barbati cat si la femei) si este si antianemica.

Autor: Ziua de cluj
Sursa: ziuadecj.realitatea.net  Miercuri, 25 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu