ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 26 iunie 2014

De ce este deshidratarea periculoasă pentru bebeluși și bătrâni
 De ce este deshidratarea periculoasă pentru bebeluși și bătrâni
Deshidratarea este fenomenul prin care organismul nostru pierde prea multe lichide și apare când aportul de apă este oprit sau când sunt eliminate cantităţi mari de apă din corp prin diaree, vărsături, transpiraţii sau efort fizic.

Georgeta Ionică, farmacist DONA, doctor în știinţe medicale, ne vorbește despre cum se manifestă deshidratarea și care sunt simptomele în funcţie de vârstă.     
Deshidratarea este un fenomen des întâlnit, mai ales în sezonul călduros și poate apărea la orice vârstă, dar este foarte gravă în cazul nou-născuţilor, copiilor și vârstnicilor.          

Înainte de a afla orice altă informaţie despre deshidratare trebuie să știm că volumul total de apă din organism este: 55 - 60% din greutatea corporală la bărbaţii tineri și 45 - 50% din greutatea corporală la femeile tinere. 
În corp, apa este distribuită astfel: mușchi - 50%, piele - 20%, alte organe - 20%, sânge - 10%. La copii și la nou-născuti procentele sunt mai mari. Aproximativ 2/3 din volumul de apă este în compartimentul intracelular, iar 1/3 în cel extracelular.    
Deshidratarea la copii și nou-născuţi        
Copiii și nou-născuţii au mai multe șanse să se deshidrateze pentru că organismul lor conţine mai multă apă decât al adulţilor, au o rată mai mare a metabolismului decât la adulţi, rinichii lor nu funcţionează la fel ca rinichii adulţilor, sistemul lor imunitar care ajută în lupta contra infecţiilor nu e dezvoltat în totalitate, ceea ce crește șansa de a contacta o boală care cauzează diaree și vărsături, copiii nu consumă lichide când se simt rău, depind de cei care îi îngrijesc.         
Deshidratarea la bătrâni     
Bătrânii se deshidratează ușor pentru că nu consumă lichide, pentru că nu au senzaţie de sete la fel de mare ca tinerii, rinichii nu mai funcţionează la fel ca la tineri, nu consumă lichide din cauza inconștienţei (incapacitatea de a controla vezica urinară), au probleme de ordin fizic - nu pot ţine paharul în mână și nu se pot deplasa.   
Semnele deshidratării         
Semnele de început ale deshidratării sunt: gura uscată și saliva lipicioasă, scăderea cantităţii de urină și modificarea culorii ei (urină concentrată), comportament distrat sau foarte iritat. La pierderi și mai mari de lichide apar cefalee, vărsături în jet, apatie, somnolenţă, staza papilară la fundul de ochi, convulsii, stare confuzională și nu există senzaţia de sete.   
O deshidratare majoră instalează stare confuzională, convulsii, comă, în final insuficienţă renală acută, hemoragie cerebrală. Toate aceste simptome compun tabloul unei urgenţe majore care impune luarea de măsuri terapeutice imediate.       
Cauzele deshidratării         
Deshidratarea, în cazuri grave, poate duce la deces. Diareea și vărsăturile sunt cauze comune ale deshidratării, amândouă ducând la pierderea de lichide. Alte cauze ale deshidratării pot fi: diabetul, afecţiuni ale rinichilor, consumul excesiv de diuretice, afecţiuni ale ficatului și ale stomacului, hemoragiile, arsurile, peritonita, ascita, transpiraţiile, alcoolismul.  

Știaţi că principalul motiv al formării ridurilor și al deteriorării tenului este deshidratarea?
Credeţi că ar mai neglija cineva acest aspect al îngrijirii - hidratarea pielii - dacă i-ar cunoaște importanţa?          
Motivele deshidratării pielii diferă de la o persoană la alta. Unele sunt moștenite genetic sau ţin de o problemă de sănătate: consumul anumitor medicamente, disfuncţiile endocrinologice sau tulburările circulatorii, altele se sunt cauzate de stilul de viaţă al fiecărei persoane: stresul, lipsa somnului, fumatul sau alimentaţia.
De pielea uscată este vinovat și mediul înconjurător, precum și climatul temperat al ţării noastre, în care temperaturile prea ridicate alternează cu cele prea scăzute.        
Întrucât corpul nostru este compus din apă în proporţie de 70%, hidratarea reprezintă alimentarea organismului cu apă.          
Pentru hidratarea externă se recomandă folosirea produselor hidratante pentru faţă și corp, iar pentru cea internă, consumarea a doi litri de apă pe zi sau cel puţin șase pahare pe timp de iarnă.
Tratamentul deshidratării  
La adulţi și copiii de peste 12 ani se recomandă odihna dacă depun efort în aer liber, mearga undeva într-o zonă de umbră, să înlăture surplusul de haine, consumul de până la 2 litri de lichid rece în următoarele 2-4 ore (apă sau ceai), odihnă și rehidratare pentru urmatoarele 24 de ore.
La copiii mici între 1 și 11 ani părinţii trebuie să se asigure că aceștia să consume des lichide (între 6 și 8 pahare pe zi). Cerealele cu lapte pot fi de ajutor pentru refacerea cantităţii de lichid consumat, la nou-născuţi și copiii până la un an dacă sunt alăptaţi la sân sau artificial pe perioadă călduroasă se mărește aportul de lapte.        
Reguli de bază          
·         În timpul zilelor călduroase beţi între 8 și 10 pahare de lichid;
·         Se crește cantitatea de apă în timpul și după exerciţiile fizice;
·         Copiii trebuie încurajaţi și urmăriţi să bea lichide;
·         Evitarea regimurilor hiperproteice (atunci când mesele zilnice depășesc doza zilnică de proteine recomandată;
·         Nu se recomandă excesul de cafea, cola sau băuturi cu cofeină pentru că acestea cresc eliminările de urină și sporesc deshidratarea;
·         Nu se recomandă consumul de alcool, bere sau vin, deoarece acestea cresc deshidratarea și îngreunează luarea deciziilor corecte;
·         Nu se recomandă administrarea tabletelor de sare;
·         Se recomandă oprirea efortului fizic în caz de ameţeală sau oboseală crescute pe perioada anotimpului călduros.

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Joi, 26 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu