ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 26 iunie 2014

 Schimbările bruște de temperatură au efecte nefaste asupra sănătăţii
Schimbările bruște de temperatură au efecte nefaste asupra sănătăţii O diferenţă de cel puţin 4 grade într-un interval scurt de timp afectează organismul care are nevoie, în general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Copiii, bătrânii și persoanele bolnave sunt cei mai expuși consecinţelor capriciilor vremii
În ultimii ani, cele patru anotimpuri cu care eram obișnuiţi s-au transformat în două, trecerea de la sezonul rece la cel cald și invers, fiind, de cele mai multe ori, abrubtă. 
Însă variaţii mari de temperatură se înregistrează și pe parcursul acestora. Dovadă sunt zilele călduroase de vară din ultima perioadă care au alternat brusc cu zile friguroase și ploioase. 
În contextul lor, oamenii se simt mai iritaţi, obosiţi, ba chiar se îmbolnăvesc mai repede și mai grav, toate acestea întâmplându-se, deoarece, potrivit  medicul Florin Bălănică, specialist în medicina personalizată, se produce o slăbire a sistemului imunitar.
Dacă anotimpurile de tranzit aveau rolul de a obișnui organismul cu extremele meteo, în lipsa tot mai evidentă a acestora, organismul este nevoit să se adapteze singur la schimbările bruște. Acest lucru îi dă peste cap ritmul firesc și îi scade imunitatea”, a arătat medicul.
Printre efectele apărute ca urmare a modificărilor meteorologice, doctorul Bălănică amintește:
Problemele respiratorii. Schimbările imprevizibile de temperatură pot cauza apariţia astmului, a afecţiunilor pulmonare sau a celor de natură respiratorie.
Accentuarea afecţiunilor reumatice. Umezeala și temperaturile scăzute determină dureri reumatice și de articulaţii. Aceleași cauze pot sta la baza apariţiei și persistenţei virozelor.
Problemele cardiovasculare. Oscilaţiile mari de temperatură pot aduce neplăceri serioase celor care suferă de astfel de afecţiuni. În cele mai severe cazuri, persoanele hipertensive sunt expuse apariţiei unui atac de cord. Fumătorii trebuie să acorde acestui risc o atenţie sporită, ei fiind cei mai expuși.
Insomniile și problemele de concentrare. Forţat să accepte condiţii cu care nu este obișnuit pentru anumite perioade ale anului, organismul trece printr-o adevărată provocare în a-și păstra ritmul de odihnă sau capacitatea de a se concentra. În plus, persoanele meteosensibile pot avea ameţeli, dureri de cap, se pot simţi slăbite, obosite sau irascibile.
Depresia și anxietatea. Vremea instabilă poate destabiliza echilibrul psihic al persoanelor metosensibile care, în încercarea de a face faţă noilor condiţii, se pot confrunta cu o stări de indispoziţie sau chiar de depresie.
Apariţia alergiilor. Persoanele care suferă de alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate.
În aceste condiţii, medicul recomandă reducerea timpului petrecut în spaţii, astfel încât organismul să fie expus temperaturilor de afară și să-și „antreneze” capacitatea de a se adapta mai ușor la acestea. De asemenea, el ne sfătuiește să consumăm fructe și legume de sezon, să ne hidratăm constant și să apelăm la suplimentele nutritive.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 26 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu