ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 3 mai 2014

Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăiești: Năutul, un elixir de viaţă lungă
Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăiești: Năutul, un elixir de viaţă lungă
De secole, năutul a fost un aliment de bază în hrana popoarelor din Orient. În zilele noastre, planta care este renumită pentru valoarea terapeutică deosebită, este folosită în bucătăria popoarelor din Orientul Mijlociu și din Africa sub numele de „desi" și „kabuli".
Planta este o leguminoasă care se adaptează ușor la mediul în care se dezvoltă: fie că este vorba de secetă, de arșiţă sau de îngheţ și are puteri tămăduitoare datorate substanţelor nutritive din compoziţie.
Năutul conţine proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, complexul B și C), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, fier, zinc) și carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor, a mușchilor, enzimelor și hormonilor.
„În același timp, dieta care conţine năut aduce și alte beneficii organismului: are efecte antioxidante și antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii și de diferite forme de cancer.
Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. Din păcate, de efectele vindecătoare ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul crește nivelul acidului uric în organism. De asemenea, s-a constatat că delicioasa legumă are efect diuretic, este un valoros antiseptic urinar și stimulent digestiv", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
Scade colesterolul" rău"
Consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău" prin conţinutul de fibre. În același timp, această legumă împiedică acumularea de zahăr în sânge; de aceea, este un aliment benefic și pentru hrana bolnavilor de diabet sau de hipoglicemie.
Bun și pentru copiii mofturoși
Preparatele culinare din năut: humusul, pilaful, ciorbele și tocana sunt foarte hrănitoare și gustoase și pot fi consumate și de copiii foarte mofturoși.
Elimină paraziţii intestinali
Când este preparat sub formă de decoct (trei linguriţe de năut boabe fierte timp de 10 minute într-o cană de 300 ml cu apă), această băutură combate paraziţii intestinali.. Tratamentul zilnic, cu două căni de decoct, trebuie continuat timp de o săptămână.
Este o sursă de energie
Boabele de năut sunt o sursă dovedită de energie și trebuie consumate, în diverse preparate, tot anul. Când se consumă o cantitate de 150 de grame de năut, aceasta asigură 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre și 30% din cantitatea de proteine. Fierul conţinut de boabele năutului produce energie, în timp ce magneziul sporește cantitatea de enzime, care asigură cantitatea de antioxidanţi. Din 100 de grame de năut fiert, organismul acumulează 163 de calorii.
Beneficii pentru fertilitate
Datorită conţinutului mare de acid folic, năutul este un remediu recomandat bărbaţilor, deoarece combate impotenţa și îmbunătăţește viaţa sexuală. Acest leac este folosit frecvent de popoarele arabe, mari consumatoare de năut. În același timp, datorită conţinutului de proteine, de carbohidraţi și de fibre, acest remediu este recomandat de specialiști și femeilor însărcinate sau acelora care vor să conceapă un copil, susţine fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
Reţetele săptămânii
Delicatesă cu Humus
Timp de preparare: o oră
Calorii: 150/porţia

Ingrediente :500 g boabe de năut, 2 linguri de tahini (pastă de susan, procurată de la magazinele Plafar), o lămâie, o ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de condimente: cimbru, boia dulce, piper, o ceșcuţă de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel; opţional: un ardei gras și o roșie.
Preparare: Spălaţi și selectaţi boabele de năut, înlăturându-le pe cele stricate, care se ridică la suprafaţa apei când boabele sunt spălate. Apoi, puneţi boabele într-un vas cu apă, aduceţi lichidul la punctul de fierbere și lăsaţi năutul să fiarbă la foc mic, până când boabele se înmoaie foarte bine. Când s-au fiert bine, scurgeţi apa și pasaţi boabele. În piureul obţinut, turnaţi pasta de tahini, sucul de lămâie, apoi adăugaţi ceapa, usturoiul și ardeiul, tocate mărunt. În final, adăugaţi uleiul de măsline, condimentele, roșia, ardeiul gras și pătrunjelul, tocate foarte mărunt. Amestecaţi bine compoziţia; înainte de a degusta această delicatesă; humusul obţinut trebuie să stea măcar o oră la frigider.
Humus preparat din năut și din linte
Timp de preparare: 6o de minute
Calorii : 140/Porţia

Ingrediente : 250 g linte roșie, 250 g năut , 4 căţei de usturoi, 10 linguri de tahini, sucul unei lămâi, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură de boia.
Preparare: Spălaţi boabele de linte și de năut, îndepărtându-le pe cele stricate. La început puneţi la fiert, la foc mic, boabele de năut, apoi adăugaţi, în același vas, boabele de linte, când cele de năut sunt aproape fierte.( este bine de știut că lintea fierbe doar în 2o de minute). După ce s-au fiert, scurgeţi apa rămasă în vas și pasaţi boabele. În pasta obţinută adăugaţi celelalte ingrediente: usturoiul răzuit, pasta de tahini, sucul de lămâie diluat cu două linguri de apă caldă și uleiul. Pasta se pune în boluri, se asezonează cu boia și se păstrează la frigider, cel puţin o oră, înainte de a fi servită.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Vineri, 2 Mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu