ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 28 mai 2014

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu te odihneşti îndeajuns

ieri, 13:00

La prima vedere ai spune că nu ai nevoie să dormi 8 ore pe noapte, că te simţi bine oricum, că nu vrei să-ţi pierzi timpul dormind. Dar ce se întâmplă atunci când organismul tău nu este odihnit?

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu te odihneşti îndeajuns
În urma unui studiu, Sleep Foundation spune de câte ore de somn are nevoie un om pentru a se odihni, în funcţie de vârstă:
- bebeluşi: între 12 şi 18 ore
- copiii cu vârste între 3 şi 11 luni: între 14 şi 15 ore
- copiii cu vârste între 1 şi 3 ani: între 12 şi 14 ore
- copiii cu vârste între 3 şi 5 ani: între 11 şi 13 ore
- copiii cu vârste între 5 şi 10 ani: între 10 şi 11 ore
- tineri cu vârste între 11 şi 17 ani: între 8,5 şi 9,5 ore
- adulţi peste 18 ani: între 7 şi 9 ore.
Desigur, nevoia de odihnă prin somn diferă de la individ la individ. Unii se declară odihniţi după 6 - 7 ore de somn, în timp ce alţii ar dormi peste 9 ore. Somnul este un factor important în dietă şi sănătate.
Dacă nu te odihneşti cât trebuie numărul genelor tale poate fi afectat, la fel de bine şi funcţiile biologice. Neodihna te împinge să ai foame continuă şi un apetit mai ridicat - în acest caz eşti predispus să consumi alimente bogate în calorii, iar în timp sănătatea îţi poate fi afectată.
despre somn
Dacă nu dormi cât trebuie ai şanse mai ridicate să ai un accident. În cazul celor care şofează, de exemplu, lipsa odihnei poate avea efecte nedorite la volan.
Somnul este important pentru funcţionarea normală a organismului, are efecte vizibile asupra tenului, pielii, ochilor, starea psihică este influenţată, mintea, concentrarea, etc.
Lipsa somnului te transformă într-o victimă a bolilor de sezon.
Printre efectele negative se numără: obezitatea, infarctul, diabetul, cancerul, bolile de inimă, calitatea spermei este afectată, hipertensiune, etc.
În timpul somnului, organismul eliberează citokine - proteine care te ajută să adormi. Unele dintre aceste proteine trebuie să crească în cazul unei inflamaţii, infecţii sau când eşti stresat. Privarea de somn poate reduce producţia de citokină care ajută organismul în lupta de protejare. Prin urmare, corpul tău are nevoie de somn şi odihnă pentru a lupta împotriva bolilor infecţioase.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
huffingtonpost.com
Sursa-foto:
huffingtonpost.com
marilyndevonish

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu