Alimentul care previne cancerul pulmonar și bolile de inimă. Indiferent dacă e crud sau gătit nu își pierde calităţile nutritive |
Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariţiei cancerului pulmonar și a bolilor de inimă.
Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii și poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calităţile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor și a romanilor care îi recunoșteau proprietăţile medicinale, scrie www.doctorulzilei.ro Specialiștii susţin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni. Substanţele active variază în funcţie de specie. Există patru varietăţi de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creaţă. Varza conţine vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier și nu are colesterol. În varza de Bruxelles și în varza albă există cantităţi mari de apă, dar și substanţe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri. Varza roșie, de exemplu, are efecte depurative și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roșii poate fi întrebuinţat ca indicator pH. Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbţia iodului în organism. Această legumă este benefică în cazul constipaţiei, hemoroizilor, infecţiilor și furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamaţiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima. Este folosită și pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată și în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită și gută, specialiștii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creaţă, mult mai eficient decât cel obţinut din alte soiuri. Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. |
Autor: Doctorul zilei Sursa: www.doctorulzilei.ro Marti, 13 Mai 2014 |
marți, 13 mai 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu