ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 24 aprilie 2014

Importanta vitaminei K pentru sănătatea organismului


Importanta vitaminei K pentru sănătatea organismului
Vitamina K se mai numeste si vitamina antihemoragica, denumirea acesteia venind de la principala functie pe care o indeplineste in organism: aceea de coagulare a sangelui. De asemenea, sangerarea abundenta din timpul menstruatiei poate fi redusa prin administrarea de vitamina K.
O alta functie importanta a vitaminei K este fixarea calciului. Administrarea de vitamina K contribuie la oprirea pierderii de calciu prin urina la femeile ajunse la menopauza.
Surse de vitamina K
Principalele surse de vitamina K sunt cele de origine vegetala: cereale, radacinoase, morcovi, sfecla, cartofi, rosii, varza, conopida, spanac, brocoli.
Pe langa aceste surse, vitamina K se formeaza si in intestin si este sintetizata de catre microorganismele de aici, in special de colibacili. Vitamina K este sintetizata in flora intestinala in proportie de 50%, restul provinind din alimentatie.

De retinut: vitamina K este o vitamina liposolubila (solubila in lipide), care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alkaline!
Tot in categoria de vitamine liposolubile mai intra vitamina A, vitamina D, vitamina E. Acestea se stocheaza in ficat si in tesuturile grase.
Sursa: Mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu