ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 7 aprilie 2014

Cinci produse pe care poţi să le consumi chiar şi după expirarea termenului de valabilitate

Cum specialiştii în nutriţie susţin că iaurtul, ciocolata, ouăle şi laptele pot fi consumate chiar şi după expirarea termenului de valabilitate, un supermarket din Boston va comercializa doar astfel de produse care au depăşit data înscrisă pe ambalaj.
Foto: Publimedia//Shutterstock
Un supermarket din Boston va comercializa doar produse al căror termen de valabilitate este expirat. Asta pentru că anumite alimente pot fi consumate încă fără a dăuna sănătăţii chiar şi după depăşirea datei înscrise pe ambalaj, relatează BBC News. Printre produsele pe care cumpărătorii le vor găsi pe raft se vor afla unele tipuri de chipsuri, iaurt, ciocolată, ouă şi lapte.
Chipsurile tortilla sunt încă bune încă o lună de la data expirării, spune Dana Gunders, specialist la Natural Resources Defence Council (NRDC), iar iaurtul poate fi consumat în perfectă sigurnaţă în următoarele şase săptămâni de la depăşirea termenului de valabilitate.
„Eu mănânc iaurt al cărui termen de valabilitate a expirat chiar şi de câteva luni şi n-am avut nicio problemă niciodată”, a mărturisit Gunders.
Ciocolata rezistă şi ea mai mult timp decât scrie pe ambalaj, chiar dacă uneori dezvoltă la suprafaţa sa un fel de crustă extrem de fină, albă, atunci când ia contact cu aerul. Asta se întâmplă când grăsimile pe care le conţine ies la suprafaţă, deci nu este vorba de mucegai, a mai explicat Dana Gunders.
Când vine vorba despre ouă, multe persoane renunţă să le consume imediat ce termenul de valabilitate expiră. Este greşit, susţine specialista citată, întrucât aceste alimente rămân la fel de bune timp 3-5 săptămâni. Ele trebuie însă păstrate la o temperatură sub cinci grade Celsius, a precizat Ted Labuza, profesor la University of Minnesota.
Chiar dacă miroase sau are un gust ciudat, laptele consumat în astfel de condiţii nu va dăuna sănătăţii, spune Labuza. Important este ca sticla să nu stea la temperatura camerei, ci să fie păstrată în frigider, la circa două grade Celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu