ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 29 martie 2014

 Smochinele, un tonic de excepţie
Smochinele, un tonic de excepţie
Din antichitate, medicii greci și latini indicau consumul smochinelor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. În timp, nutriţioniștii au dovedit că din punct de vedere nutriţional, smochinele sunt un tonic pentru toate categoriile de vârstă.

Aceste fructe sunt o sursă naturală de minerale dintre care cele mai importante sunt fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul și sulful. Doza de potasiu (element de bază pentru sănătatea inimii și pentru controlul hipertensiunii arteriale) depășește 400 mg în fructele uscate. Specifice lor sunt o enzimă tămăduitoare, ficina, cu rol în reglarea digestiei și benzaldehida, un important factor anticancerigen.
Totodată, vitaminele A, B și C din compoziţia smochinelor stimulează imunitatea și previn virozele respiratorii. „Trebuie să consumăm smochine, deoarece sunt surse foarte bune de magneziu, un mineral indispensabil sistemului nervos, dar și de fier, necesar pentru formarea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în ţesuturi.Tinerii trebuie să le consume pentru menţinerea vigorii, iar vârstnicii, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Puterea terapeutică a smochinei se datorează tocmai complexului de substanţe active pe care le conţine. De aceea, smochina ocupă locul 3 în topul fructelor de import, după mandarine și kiwi. Recomand să consume smochine persoanele care depun eforturi fizice și intelectuale, dar și atleţilor. În timpul epidemiilor de gripă, dacă sunt consumate cu lapte și miere smochinele acţionează eficient împotriva inflamaţiilor gurii, gâtului și împotriva stărilor febrile. De asemenea, smochinele sunt un remediu sigur împotriva constipaţiei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
Reţeta săptămânii
Fursecuri cu smochine
Timp de pregătire : 45 de minute
Calorii : 200/porţia
Ingrediente: 100 g ulei de măsline, 100 g zahăr brun, 150 g făină, 3 ouă, 2 linguri de iaurt, 50 g smochine tăiate mărunt, 50 g nuci măcinate, o lingură de cacao, un pacheţel de vanilie, hârtie pergament.
Preparare : Se amestecă bine ouăle cu zahărul și uleiul. Se adaugă treptat celelalte ingredinete. După ce compoziţia s-a omogenizat, se umple un cornet din hârtie pergament cu orificiu și se toarnă compoziţia (prin apăsarea cornetului), în tava tapetată tot cu hârtie pergament la o distanţă de trei cm între fiecare fursec. Tava cu fursecuri se ţine în cuptor la foc potrivit, timp de 20 de minute. Scoateţi tava din cuptor și garnisiţi fiecare fursec cu bucăţele de smochine.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Joi, 27 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu