ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 29 martie 2014

Stai prea mult pe scaun? 5 motive serioase pentru care iti faci mult rau
Stai prea mult pe scaun? 5 motive serioase pentru care iti faci mult rau Un studiu nou realizat de cercetatorii de la Universitatea Victoria si Universitatea din Queensland, releva faptul ca exista o legatura directa intre statul pe scaun si sanatatea mintala.
Mai exact, cu cat o persoana sta mai mult pe scaun, cu atat este predispusa la depresii.
Studiul a pornit de la analizarea a aproximativ 9.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 55 de ani, care au raspuns la mai multe intrebari in momente diferite ale vietii (2001, 2004, 2007 si 2010). S-a descoperit astfel ca femeile care stau pe scaun mai mult de 7 ore pe zi sunt cu 47% mai predispuse la depresie, spre deosebire de femeile care stau pe scaun mai putin de 7 ore pe zi. Procentul creste la 99% in cazul femeilor care stau mult pe scaun si nu fac deloc sport.
Iata si alte probleme de sanatate pe care le cauzeaza statul pe scaun.

1. Creste riscul de diabet

Cercetatorii de la Universitatea din Missouri au publicat un articol care sugereaza ca statul pe scaun creste riscul aparitiei diabetului, obezitatii si a bolilor de ficat non-alcoolice.
2. Scade speranta de viata
Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie releva faptul ca femeile care stau pe scaun mai mult de 6 ore pe zi, sunt cu 40% mai predispuse de a muri in urmatorii 13 ani, decat femeile care stau pe scaun mai putin de 3 ore pe zi. La barbati, riscul este de 16%.
Un alt studiu, publicat in Men’s Health releva faptul ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului “taie” 22 de minute din speranta de viata.
3. Creste riscul de a dezvolta cancer
Intr-un raport medical prezentat de MSNBC se arata faptul ca peste 170.000 din cazurile de cancer inregistrate anual (inclusiv cazuri de cancer la san sau cancer la colon) sunt intalnite in randul persoanelor sedentare. Vestea buna este ca doar 30 de minute de miscare usoara pe zi pot reduce riscul de a face cancer.

4. Face fundul mare

Statul pe scaun iti face fundul mare, la propriu. Cercetatorii britanici au descoperit ca presiunea exercitata asupra unei zone a corpului sporeste cu pana la 50 la suta productia de grasime pe zona respectiva.

5. Creste riscul de atac de cord

Un alt studiu publicat de Men’s Health releva faptul ca persoanele sedentare au un risc crescut cu 54% de a muri din pricina unui atac de cord, spre deosebire de persoanele care fac miscare regulat.
Vestile sunt cu atat mai triste pentru persoanele care stau pe scaun mai mult de 11 ore pe zi. Potrivit cercetarilor, aceste persoane au cu 40% mai multe sanse de a muri in urmatorii trei ani, spre deosebire de persoanele care petrec stand jos mai putin de 3 ore pe zi.

Autor: Sfatul parintilor
Sursa: sfatulparintilor.ro  Vineri, 28 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu