ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 6 august 2013

Lapte de vacă vs. lapte vegetal: ce alegi?

06 august 2013 | E.B.



În afară de „clasicul” lapte de vacă, magazinele naturiste oferă soiuri variate de lapte vegetal. Tu pentru ce optezi? Află care sunt beneficiile fiecărui tip de lapte!
Lapte de vacă 1,5 %
Laptele de vacă - chiar dacă e semidegresat  - este întotdeauna o opțiune sănătoasă. O cană îți furnizează o treime din necesarul zilnic de calciu, 9 grame de proteine și 5 g grăsimi (din care 3 g grăsimi saturate). Aportul de calorii nu e exagerat – 130 de calorii/cană – iar cel de substanțe nutritive include vitamina A, K și vitaminele din complexul B, magneziu, potasiu, zinc.
Lapte de vacă degresat
Laptele degresat este de obicei îmbogățit cu vitaminele A și D. Oferă o cantitate substanțială de proteine – 8 g - și puține calorii (90 calorii/cană). Cantitatea de grăsime e mică – 0,5 g, fără grăsimi saturate - , calciul furnizat rămânând la valorile din laptele „normal”.
Lapte de soia
Este băutura predilectă a vegetarienelor, dar și a celor care doresc o dietă bogată în antioxidanți. Este bogat în proteine  (7 g/cană) și potasiu. O cană neîndulcită îți furnizează 80 de calorii și 4 g de grăsime (din care doar 0,5 g grăsimi saturate). Mai conține flavonoizi.
Lapte de orez
Se face din orez, chiar și din orez brun. Se găsește în magazine naturiste, dar se poate prepara și în casă. Se folosește neîndulcit. Nu conține colesterol sau lactoză, de aceea este o opțiune de luat în considerare pentru peroanele cu intoleranță la lactoză. O cană oferă 110 calorii și 1 g grăsime, din care 0,3 g grăsimi saturate, și 2 g proteine.
Lapte de migdale
Preparat din migdale măcinate, laptele este o opțiune bună pentru persoanele intolerante la lactoză sau pentru cele ce a probleme cu colesterolul. O cană oferă doar 30 de calorii, 2 g grăsime, din care 0.2 g grăsimi saturate, și 1 g de proteine.
Citește și:
Adevărat şi fals despre lapte
5 motive pentru care să consumi lactate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu