ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 6 august 2013

Ce spune pielea ta despre starea de sanatate
Marți, 06 August 2013, 11:17
34 vizite - 0 comentarii

DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


Pielea este o bariera intre organismul tau si o serie de amenintari la adresa sanatatii acestuia, incepand de la diverse iritatii si pana la bacterii care pot cauza infectii serioase. Pielea trebuie sa faca fata expunerii la radiatii ultraviolete si sa mentina o temperatura a corpului potrivita, in ciuda schimbarilor din jurul nostru.

O piele sanatoasa contribuie la starea de bine a intregului organism. Pe de alta parte, pielea ne poate atrage atentia asupra bolilor care afecteaza organismul, prin intermediul schimbarilor care apar in textura acesteia si prin diversele semne sau mancarimi.

Pielea uscata este principala problema a aparitiei mancarimilor, spun doctorii, insa aparitia acestora reflecta diverse boli la nivel intern, potrivit Everyday Health.

Sindromul ovarelor polichistice
Daca tenul unei femei are fire de par care sunt specifice barbatilor si acnee chistica care rezista la aplicarea tratamentelor obisnuite, pielea poate semnala prezenta sindromului ovarelor polichistice. Prin urmare, se recomanda un consult medical pentru a stabili care este de fapt cauza acestor probleme si, in functie de rezultat, tratarea bolii.

Alergii
Urticariile - basicutele de culoare rosie insotite de mancarime - sau alte afectiuni insotite de mancarime pot rezulta din diverse forme de alergii, incepand de la mancare, medicamente, animale sau intepaturi de insecte sau chiar polen.

Pentru ca urticariile pot aparea la cateva ore dupa contactul cu sursa lor este dificil sa iti dai seama care este de fapt cauza. Dermatologul poate recomanda teste speciale pentru cauza alergiilor la nivelul pielii, vindecand-o.

Hipotiroidism
In afara de oboseala, anxietate si intoleranta la caldura sau frig, femeile cu hipotiroidism se plang de faptul ca au parul si unghiile fragile si pielea uscata, lipsita de stralucire si palida. Sanatatea unghiilor si parului depind de cea a pielii.

In etapele mai avansate ale bolii, persoanele cu hipotiroidism pot observa o ingrosare a pielii la nivelul gambei. Din fericire, majoritatea acestor simptome dispar dupa ce se trateaza deficienta hormonilor tiroidieni.

Lupus cutanat
Leziunile rotunde de la nivelul pielii sunt primele semne ale aparitiei lupusului cutanat. Doua treimi din persoanele care au lupus vor avea probleme de piele la un moment dat, cel mai adesea in zonele in care exista expunere la soare.

Soarele agraveaza aceasta boala autoimuna, care se manifesta prin faptul ca sistemul imunitar nu mai reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le pe acestea. Este indicat ca organismul sa fie cat mai bine protejat de soare, iar tratamentul sa fie obtinut de la un dermatolog cu experienta in asemenea cazuri.

Diabetul
Chiar inainte sa stii ca nivelul zaharului din sange este ridicat, pielea iti poate semnala aceast lucru. O cantitate ridicata de zahar in sange duce la schimbari la nivelul vaselor de sange de la nivelul pielii. Apar astfel zone mai luminoase si mai ingrosate.

Zonele de hiperpigmentare sau nuanta inchisa a pielii pot fi cauzate tot de diabet. Pe masura ce aceasta boala avanseaza, nivelul ridicat de zahar din sange va afecta abilitatea pielii de a actiona ca o bariera, astfel ca simplele infectii pot genera complicatii din cauza ca pielea nu se mai regenereaza.

Boli ale ficatului
Mancarimile la nivelul pielii pot fi un simptom al cirozei sau hepatitei. In cazul hepatitei C, se pot observa zone rosii care ies in evidenta pe picioare. Daca aceste mancarimi persista mai mult de sase saptamani, este vorba sigur de o boala la nivelul ficatului, spun cercetatorii.

Reactivare a virusului varicelo-zosterian
O piele dureroasa si cu urticarii poate fi un semn al reactivarii virusului varicelo-zosterian pe care l-ai avut cand erai copil, insa aparitia acestei boli in cazul adultilor este foarte periculoasa.

Daca tratamentul este intarziat, durerea persista mai mult si poate duce la complicatii serioase, precum pierderea vederii, a auzului, a echilibrului sau afectarea sistemului imunitar.

Limfom
Pruritul sau mancarimea la nivelul pielii poate fi adesea simptomul bolii lui Hodgkin sau cancer al sistemului limfatic (boala Hodgkin). Aceasta mancarime poate fi severa si constanta. Senzatia de mancarime constanta a pielii poate fi si un simptom al limfomului cu celule T.

Aceasta problema de sanatate a pielii poate fi atat de grava incat sa afecteze calitatea vietii, persistand in ciuda tratamentului pentru cancer.

Colesterol marit
Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului pot prezenta depozite de colesterol in piele, sub forma unor umflaturi galbui, cunoscute si ca xantelasma. Aceste formatiuni apar in general in cazul persoanelor cu un nivel foarte ridicat al colesterolului sau trigliceridelor din cauza unei boli care se mosteneste in familie, precum hipercolesterolemie, sau a unei boli a ficatului (ciroza biliara primara).

Aceste depozite constituie un puternic semnal de alarma in privinta nivelurilor ridicate de colesterol si un factor de risc pentru boli de inima sau infarct.

 

Autor:    Ziare.comSursa:   www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu