Ceașca de sănătate/ Știţi că băuturile din praz au efecte vindecătoare ? |
![]()
Prin tradiţie, prazul (Allium porrum) are o istorie de mai bine de
4000 de ani. În timp, terapeuţii au descoperit numeroasele virtuţi
medicinale ale gustoasei legume.
Există dovezi certe că asirienii, chinezii și egiptenii apreciau
populara legumă atât pentru valoarea culinară, cât și pentru cea
terapeutică. Istoricul Herodot, poetul și rapsodul Homer sunt alte
personalităţi legendare, care au precizat în scrierile lor cât de
valoros este prazul pentru sănătatea omului.
Și faraonul Keops a lăudat virtuţile legumei într-o manieră originală : în semn de preţuire, el îi recompensa pe cei mai viteji războinici ai săi, oferindu-le mănunchiuri de praz. În schimb, Plinius cel Bătrân semnala în cartea sa „Istoria naturală", că împăratul roman Nero își îngrijea vocea consumând praz în anumite zile în fiecare lună. În timp, Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, semnala că, datorită efectelor emoliente, expectorante și pectorale, testate în timp de mii de bolnavi, prazul aduce o varietate de beneficii organismului. Prazul conţine numeroase elemente nutritive cu proprietăţi vindecătoare : vitamine (A, C, E, Complexul vitaminic B), hidraţi de carbon, precum și minerale : fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu și zinc. .Frunzele verzi sunt foarte bogate în caroten și conţin de două ori mai multă vitamina C, decât partea albă a legumei. De asemenea, această „Vedetă vegetală" este o bună sursă de potasiu. Datorită proprietăţilor terapeutice, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, precizează : „Recomand terapia cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici și reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău", combate retenţia de apă din ţesuturi și acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos. O cură cu sirop din praz face minuni: descongestionează sistemul respirator, fiind benefică în :faringite, bronșite, răgușeală, tuse și în angine. Zilnic, se consumă câte o lingură de sirop după mesele principale. În schimb, în caz de cistită, de artrită, în afecţiuni hepatice sau renale este benefic decoctul de praz". Totodată, prazul regleză tensiunea arterială : conţinutul bogat în potasiu favorizează diureza ce scade și reglează tensiunea arterială. Magneziul, fosforul și acidul folic din compoziţia apreciatei legume ajută sistemul nervos și cresc puterea de concentrare și de memorare a copiilor în perioada de creștere. O cură cu preparate din praz purifică organismul și elimină toxinele, curăţând colonul. Reţetele săptămânii Decoctul de praz Cum se prepară, cum se administrează Ingrediente: Trei tulpini de praz și apă. Tulpinile se toacă mărunt, apoi se adaugă o cantitate egală de apă . Ceaiul se fierbe timp de 20 de minute la foc mic. Apoi, se lasă vasul acoperit, până la răcire și se strecoară. Se consumă câte trei căni pe zi, un interval de zece zile. Siropul de praz Cum se prepară, cum se administrează Ingrediente: 500 ml decoct de praz și 400 mg de zahăr brun. Ingredientele se pun la fiert, la foc mic, până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Siropul se toarnă cald în sticle ce se închid ermetic. Siropul se păstrează la rece și se administrează câte două linguriţe, după mesele principale. |
Autor: Click.ro Sursa: www.click.ro Miercuri, 24 Iulie 2013 |
joi, 25 iulie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu