ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 aprilie 2013

Lucruri din casă din cauza cărora poţi face alergii
Lucruri din casă din cauza cărora poţi face alergii „Casa dulce casă” nu este atât de „dulce” și de primitoare dacă luăm în calcul pericolele ascunse în ea: lucrurile care genereaza alergii.
1. Plantele in ghiveci
Daca sunteti sensibili in fata factorilor alergeni ar fi bine sa renuntati la „colturile verzi” din casa. O planta in ghiveci este un lor ideal pentru dezvoltarea mucegaiului in fata caruia multe persoane sunt sensibile si dezvolta alegerii. Daca adorati plantele si florile si nu vreti sa renuntati la ghivecele din casa, aveti grija ca toate frunzele uscate sa fie indepartate si evitati sa le udati in exces. Totodata, puneti-le intr-un singur loc, astfel incat sa nu fie imprastiate prin toata casa.

2. Animalul de companie
Ne incanta sufletul si ne inveselesc seara, cand ajungem acasa dupa o zi grea de munca. Dar animalele de companie, precum cainii si pisicile, sunt purtatori de alergeni. Problema principala o reprezinta, insa, o proteina produsa de animal care se gaseste in saliva lui, in urina si in par, dar si celulele moarte care cad pe covor si pe canapea. Mai mult de atat, parul, daca acesta cade in mod excesiv, ridica probleme aproapte tuturor, cel putin sub forma mancarimilor de nas. Pentru a va feri de alergiile generate de animalul de casa, aveti grija la toaleta lui: periati-l o data pe zi, nu-l lasati sa stea in pat, pe canapea sau pe fotoliul vostru preferat si spalati-l, cel putin, o data pe saptamana cu un sapun special.
 

3. Covoarele si carpetele
Moda covoarelor prin toata casa a trecut, insa tot nu ne putem lipsi de ele, fiind un obiect decorativ de efect in casa oricui om. Insa, in covoare si carpete, se acumuleaza praf, fiind un loc prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor. Ca sa nu aveti probleme cu alergiile, ideal este sa folositi un aspirator cu apa si solutie de curatat covoare atunci cand le curatati. Iar acest proces trebuie facut cel putin o data pe saptamana, daca nu chiar mai des, in functie de sensibilitatea la praf si microorganisme.
4. Cartile vechi
„Hrana sufletului”, dupa cum se mai numesc cartile, sunt un loc numai bun pentru dezvoltarea mucegaiului si a micilor ganganii denumite chiar „paduchi de carti”. Daca incepeti sa stranutati si va mananca nasul atunci cand manuiti cartile, inseamna ca aveti alergie la factorii nocivi din carti. Dincolo de stersul lor regulat, pe cele vechi ar fi bine sa le tineti in cutii separate, inchise etans. Totodata, puteti sa scadeti gradul de umiditate din casa, iar o curatare a peretilor de mucegai si o zugraveala v-ar ajuta daca o faceti o data pe an.
5. Mobila din casa
Orice obiect de mobilier „pufos”, adica patul, canapeaua, pernele, fotoliul sau altele, contin acarieni, mici creaturi din clasa arahnidelor care se inmultesc in tot ceea ce este vechi si prafuit. Insa vechi nu presupune a avea 20 de ani, ci chiar doi. Acarienii se inmultesc cu spor, mai ales pe timpul iernii, cand aerisim mai rar in casa din cauza temperaturilor scazute. Aspirarea mobilei „pufoase” cu un mic aspirator pe baza de apa ajuta la mentinerea sub control a inmultirii acarienilor, la fel ca aerisului des.

Autor: lyla.ro
Sursa: www.lyla.ro  Miercuri, 17 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu