ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 28 aprilie 2013

Recipientele din plastic te pot îmbolnăvi!
Recipientele din plastic te pot îmbolnăvi! Cine n-are în casă una, două, zece caserole? Folosite pentru încălzirea alimentelor la microunde sau depozitarea lor în frigider, aceste recipiente par să ne ușureze viaţa. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage însă atenţia că materialele din care sunt făcute sunt toxice și ne pot afecta grav sănătatea.

BISFENOLUL A (BPA), folosit adesea la fabricarea biberoanelor pentru copii, a sticlelor de apă, a echipamentelor sportive sau a celor de uz casnic, este un perturbator endocrin. Mai exact, influenţează activitatea hormonilor, îndeosebi a estrogenului, reducând fertilitatea femeilor. Este foarte nociv și pentru copii, fiindcă le influenţează creșterea și dezvoltarea. Când cumperi recipiente din plastic, verifică să scrie pe ele că nu conţin bisfenol A.

FTALA?II sunt folosiţi în materialele tip PET (polietilentereftalat), pentru a le face mai moi și mai flexibile. Acești compuși toxici pot trece în mâncare, mai ales dacă alimentele depozitate în caserole sunt grase sau fierbinţi. Ftalaţii se mai găsesc în jucării, recipiente pentru medicamente, în fibrele sintetice folosite la fabricarea îmbrăcămintei (imitaţia de blană sau de lână) și în încălţămintea din cauciuc sintetic. Ftalaţii perturbă activitatea hormonală, exact ca bisfenolul, însă nu influenţează nivelul estrogenului, ci pe cel al testosteronului, având un efect nociv asupra aparatului reproducător masculin. La copii pot provoca astm. Pentru a evita astfel de probleme de sănătate, ocolește recipientele tip PET. Sau nu le folosi în cuptorul cu microunde, pentru că sub influenţa căldurii, emană substanţe toxice, care pătrund în mâncare.
STIRENUL intră în componenţa veselei și a tacâmurilor de unică folosinţă. Acest compus are potenţial cancerigen, avertizează Institutul Naţional de Sănătate Publică din SUA. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, riscurile apar când expunerea persoanei la stiren este de lungă durată și cresc în cazul în care există un fond genetic favorizant.
TEFLONUL poate fi și el periculos, când tigaia este încinsă la peste 260 de grade și începe să fumege. Acest lucru se întâmplă dacă teflonul e de calitate proastă, pentru că atunci conţine acid perfluorooctanoic (PFOA), cadmiu și plumb, avertizează prof. Mencinicopshi. Deși nivelul este scăzut, în timp poate să cauzeze probleme tiroidiene, modificări la nivelul sistemului imunitar și chiar cancer, cu posibilitatea de afectare a ficatului, a pancreasului și a intestinelor.
ALUMINIUL folosit la fabricarea conservelor sau a oalelor, dar și folia de aluminiu utilizată pentru gătit la cuptor sunt, la rândul lor, periculoase pentru sănătate. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să folosim hârtie de copt în locul celei de aluminiu și vase de ceramică sau de sticlă. Se pare că ionii de aluminiu ajung în alimente prin încălzire și au un efect toxic asupra creierului și a sistemului nervos.

Autor: libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 22 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu