Ce să mănânci ca să-ţi protejezi stomacul |
![]()
Arsurile și crampele la stomac, balonarea, durerile de cap,
slăbiciunea, greaţa și lipsa poftei de mâncare sunt simptome care te
avertizează că ai putea avea una dintre cele două forme de gastrită:
acută sau cronică. Afecţiunea reprezintă o inflamaţie a mucoasei
gastrice, iar printre factorii declanșatori se află și consumul de
alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar și
alimentele prea reci sau prea fierbinţi, consumul de condimente și
stresul. De aceea, regimul alimentar joacă un rol esenţial în
tratamentul bolii
„Da“ alimentelor ușoare, „Nu“ condimentelor Dieta în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente puţin condimentate, fără aditivi și ușor digerabile. Gusturile puternic picante, acre, dulci sau amare produc, prin stimulare gustativă intensă, o secreţie excesivă de sucuri gastrice, care agravează simptomele bolii. Este indicat să consumi cu precădere alimente fierte sau pregătite la grătar. De asemenea, pentru a evita suprasolicitarea stomacului, trebuie să mănânci des și puţin (5-6 gustări pe zi) și să mesteci alimentele încet. Este foarte important ca masa să se desfășoare într-un cadru liniștit, relaxat, deoarece stresul afectează digestia, favorizând apariţia arsurilor și a balonării. Pentru ca leziunea de la nivelul mucoasei gastrice să dispară, poate fi nevoie de un regim alimentar care durează și trei-patru ani. Alimente care scad aciditatea Sucul digestiv, atunci când atinge o aciditate peste limita normală (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat), devine agresiv și provoacă arsuri la nivelul mucoasei stomacului. Există însă alimente care scad aciditatea gastrică, cicatrizează mucoasa stomacală și calmează durerile. Zahărul trebuie consumat cu moderaţie. Îl poţi înlocui cu miere. Ce ar trebui să mănânci:
Interzise sau permise cu precauţie:
|
Autor: Adevarul Sursa: adevarul.ro Joi, 24 Ianuarie 2013 |
sâmbătă, 26 ianuarie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu