ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 30 august 2012

Vrei o vedere perfecta? Iata ce trebuie sa mananci pentru a o obtine!

Vrei o vedere perfecta? Iata ce trebuie sa mananci pentru a o obtine!
Vrei o vedere perfecta? Iata ce trebuie sa mananci pentru a o obtine! Ochii sunt solicitati sa lucreze la capacitatea lor maxima pe durata intregii zile, timp in care sunt expusi actiunii agentilor externi, care poate avea un impact nociv asupra sanatatii lor. Astfel, orele petrecute in fata televizorului, a calculatorului sau intr-un mediu puternic luminat, conduc, in cele din urma, la aparitia unor stari de oboseala oculara, a unor tulburari de vedere sau a durerilor de cap, ce pot degenera in adevarate migrene. Pentru a face fata tuturor provocarilor,  ochii tai au nevoie de o gama de vitamine, pe care le gasesti cu usurinta in fructele si legumele din piete si supermarketuri. Noi iti oferim o lista completa cu vitaminele esentiale pentru o vedere perfecta si cu alimentele ce le contin!
1. Vitaminele B2, B6, B9
Cunoscuta si sub numele de riboflavina, vitamina B2 se gaseste in componenta pigmentului retinei si are rolul de a facilita adaptarea ochilor la lumina, motiv pentru care, lipsa acesteia conduce la lacrimare involuntara, pierderea acuitatii vizuale, fotofobie, senzatia de mancarime si arsura la nivelul ochilor. O carenta de vitamina B2 poate fi indepartata prin consumul de legume proaspete, lactate, tarate de grau, ficat sau rinichi,  alimente ce contin in egala masura si vitamina B6, esentiala pentru reglarea presiunii intraoculare. De asemenea, vitamina B9 contribuie la ameliorarea deficientelor de vedere si se gaseste in fructe, lapte, seminte germinate, carne si drojdie de bere.
2. Vitamina A
Cu un rol de baza in adaptarea ochilor la schimbarile de lumina, vitamina A reprezinta un puternic antioxidant , ce contribuie la reducerea riscului de aparitie a cataractei, prin actiunea sa contra degenerarii corneei si a retinei. Pentru a evita afectarea nervilor olfactivi, este indicat sa consumati morcovi, caise, sfecla, ardei gras, spanac, varza rosie, catina alba, banane, unt, branza, lapte sau ficat, alimente foarte bogate in vitamina A, care nu trebuie sa lipseasca dintr-un regim alimentar echilibrat.
3. Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este foarte importanta pentru protectia cristalinului, ce este responsabil de formarea clara a imaginii pe retina si a carui deteriorare conduce la aparitia glaucomului sau a cataractei. Aceasta vitamina se afla in special in compozitia citricelor, insa organismul tau o poate sintetiza si din alte alimente, printre care: rosii, cartofi, varza, conopida, spanac, broccoli, ardei iuti, capsuni si pepene galben.
4. Vitamina E
Vitamina E este recomandata a fi consumata in special de persoanele ce sufera de miopie, insa pentru ca actiunea acesteia sa fie optima, este necesar un aport constant de seleniu, ce se afla in alimente de origine marina, in tarate, ceapa, rosii, rinichi, ficat sau broccoli. Printre alimentele bogate in vitamina E se numara si nucile, alunile, migdalele, macesele, varza de Bruxelles, verdeturile, ouale si uleiul de masline.
5. Luteina
Luteina este cunoscuta ca fiind un puternic antioxidant, ce filtreaza lumina albastra daunatoare si reduce, astfel, riscul aparitiei cataractei. In combinatie cu zeaxantina, aceasta poate mari acuitatea vizuala, deficitul de luteina fiind deseori asociat cu probleme la nivelul  ochilor.  Principala sursa de luteina este galbenusul, insa aceasta se mai gaseste si in spanac, varza de Bruxelles, porumb, nap, broccoli, salata verde.
6. Zincul
Zincul este responsabil pentru mentinerea vitaminei A in organism, de aceea, lipsa lui conduce la aparitia cataractei sau la dezvoltarea bolilor cronice de ochi, care au ca rezultat pierderea vederii, in special in cazul persoanelor varstnice. Zincul poate fi asimilat din alimente precum ficat, peste, drojdie de bere, oua sau seminte de dovleac.
platou cu somon
Desi poate parea destul de complicat sa incluzi toate aceste vitamine in regimul tau alimentar, nu uita ca, in esenta, tot ce trebuie sa faci este sa fii creativa si sa optezi pentru diversitate in bucataria ta. Odata cu sanatatea pe care o vei obtine prin consumul acestor alimente, vei invata sa te bucuri si de multitudinea de arome si culori pe care ti-o ofera o dieta sanatoasa, energizanta si gustoasa.

Autor: Diva Hair
Sursa: www.divahair.ro!  Joi, 30 August 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu