Ceasca de sănătate: Murele, remedii pentru 50 de boli |
![]()
Murele, aceste delicioase fructe de pădure, sunt răspândite în toată
Europa. Spre deliciul consumatorilor, specialiștii apreciază că există
circa 360 de soiuri.
Pentru uz medicinal se culeg frunzele, mugurii și fructele din care se prepară infuzie, decoct, sirop și extracţii fluide.
Revigorante și hidratante în același timp, murele sunt foarte bogate în antocianidine, substanţe antioxidante, care combat acţiunea radicalilor liberi și efectele îmbătrânirii. Substanţele active din mure sunt vitaminele ( A, B2, B5 și B6, C și E), mineralele (calciu, magneziu, potasiu), taninul, pectinele, acizii- oxalic, malic, succinic și uleiul volatil. Preparatele din mur și murele au efecte tonice și astrimgente remarcabile. Pe lângă acestea, se remarcă și cele antidiareice și bactericide. De aceea, planta și fructele sunt benefice în deranjamentele gastro-intestinale (diaree, colită, gastro-enterită), în afecţiuni pulmonare, în gingivite și în leucoree. De asemenea, datorită vitaminelor E, C și a bioflavonoidelor pe care le conţin, murele sunt indicate în prevenirea și în tratarea afecţiunilor cardiovasculare și circulatorii. Totodată, acești antioxidanţi puternici protejează împotriva infecţiilor și a diferitelor forme de cancer (de stomac, de colon, de plămâni, de sân și esofagian), încetinind procesele degenerative ale organismului, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie. Dacă majoritatea fructelor se consumă cu prudenţă de persoanele care au afecţiuni diabetice, murele pot fi savurate la discreţie. Pentru că au puţine calorii (doar 25 la 100 de grame), sucul de mure este indicat în curele de slăbire. Nu în ultimul rând, ceaiul din frunze și din mlădiţe tinere de mur calmează accesele de tuse. Preparare și administrare: Infuzia: Se prepară din trei linguriţe de frunze uscate și dintr-o cană de 300 ml de apă fiartă. Ceaiul se infuzează zece minute și se bea neîndulcit. Această infuzie este indicată ca remediu în caz de diaree, ca tonic sau ca adjuvant în afecţiunile cardiovasculare. Se consumă câte două căni pe zi, timp de 14 zile. Siropul: Într-o cratiţă mare se pun două kg de mure peste care se toarnă 250 g de zahăr. După ce zahărul s-a topit, se adaugă 1,250 ml de apă și se pune vasul să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. După aceea, se strecoară lichidul și se adaugă 750 g de zahăr. Siropul obţinut se fierbe, de asemenea, la foc mic, până capătă consistenţa smântânii. Atunci se adaugă sucul unei lămâi, se mai lasă să clocotească două minute, după care vasul se ia de pe foc. Siropul se toarnă călduţ în sticle igienizate cu alcool alb și se astupă cu doape de plută opărite. |
Autor: Click Sursa: www.click.ro Joi, 9 August 2012 |
vineri, 10 august 2012
Ceasca de sănătate: Murele, remedii pentru 50 de boli
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu