101 motive pentru o cură cu borș |
![]() De ce să iei atâtea vitamine și minerale din tablete, când poţi urma o cură revitalizantă cu borș? Tărâţele de grâu, ingredientul de bază al borșului, conţin vitamine din complexul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali și carbohidraţi. Un adevărat tezaur! Drojdia de bere, un alt ingredient preţios, conţine vitaminele D și H (biotina), enzime, minerale (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate: seleniu, dar mai ales crom. Frunzele de vișin care se pun să dea gust borșului conţin iod și potasiu, două elemente importante în tratarea afecţiunilor cardiace. Iată câte motive ai să faci o cură cu borș... Un izvor de sănătate Indiferent că vrei să faci o cură sau că folosești borșul numai în mâncare, reţeta lui ideală este cea făcută în casă. Motivul? E lipsit de potenţiatori de aromă și de conservanţi (care, pe termen lung, îţi pot face mai mult rău decât bine...). O cură de 21 de zile în care bei zilnic o cană cu borș dimineaţa (cu 20 de minute înainte de micul dejun) și seara (nu mai mult deoarece are un efect ușor laxativ) te va face ca nouă. Pe lângă faptul că-ţi redă vitalitatea și te răcorește în zilele caniculare, borșul este un remediu uimitor împotriva hipertensiunii, varicelor, artritei, depresiei, tuberculozei, intoxicaţiei cu alcool sau cu tutun, a bolilor hepatice și renale. Bun în regimurile de slăbire Borșul este eficient dacă vrei să mai reduci câţiva centimetri în talie. Atenţie însă! Pentru a funcţiona mai bine, e recomandat să eviţi mâncărurile grele și excesul de grăsimi. Nutriţioniștii îl consideră folositor deoarece stimulează digestia și arderea grăsimilor. Graţie probioticelor, precum lactobacilii Acidophilus și Bifidus, borșul este detoxifiant și protejează colonul. Leac de bilă leneșă Dacă ai probleme cu bila sau cu ficatul, încearcă borșul de sfeclă roșie. Are efect regenerant, depurativ și fortifiant. Îl prepari dintr-un kilogram de sfeclă roșie, o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de leuștean, o căpăţână de usturoi, o linguriţă de drojdie sau o mână de mălai. Amesteci toate ingredientele într-un borcan, torni apă și lași la macerat. Când amestecul s-a acrit, îl strecori și umpli din nou borcanul. Borșul care rezultă a doua oară este mai slab, dar nu-și pierde calităţile terapeutice. Din prima strecurare, bei două pahare pe zi, din a doua, patru pahare pe zi. Așa prepari borșul! Ai încercat să faci borș de câteva ori și nu ţi-a ieșit? Iată o reţetă sigură! Pentru obţinerea unui borș aromat și sănătos ai nevoie de 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, o crenguţă cu frunze de vișin, 5 l de apă, 20 g de drojdie, 1 kg de pâine neagră, leuștean. Faci o maia din 400 g de tărâţe, mălai, drojdie de bere și apă caldă. O lași să dospească peste noapte și, după ce a crescut, o torni într-un vas de sticlă de 20 de litri. Adaugi restul de tărâţe și apa călduţă și lași să dospească în jur de șase ore. După aceea, adaugi apă fiartă până umpli vasul, apoi pâinea neagră tăiată felii, bine prăjită, crenguţa de vișin și leușteanul. Amesteci borșul cu o lingură din lemn, acoperi borcanul cu un tifon și lași amestecul să se decanteze o zi. Apoi poţi folosi borșul. Cu amestecul de pe fundul vasului (hoștină) poţi obţine o serie nouă de borș. Trebuie doar să adaugi apă fiartă și să agiţi bine. Lași amestecul 24 de ore și ai încă o serie de borș proaspăt. |
Autor: Click pentru femei Sursa: www.clickpentrufemei.ro Sambata, 11 August 2012 |
duminică, 12 august 2012
101 motive pentru o cură cu borș
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu