ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 29 iulie 2012

Uite ce tipuri de ulei folosești la gătit

 Uite ce tipuri de ulei folosești la gătit
Uite ce tipuri de ulei folosești la gătit
Deși nutriţioniștii nu recomandă, fiecare dintre noi consumăm alimente prăjite sau gătite în ulei. Mulţi dintre noi folosesc uleiuri de masă fără să știe exact dacă sunt sau nu indicate de către specialiști. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune care este cel mai
bun ulei pentru sosuri, salate și mâncăruri prăjite.

Știai că nu orice tip de ulei este indicat pentru prăjit? Știai că, folosite incorect, uleiurile de masă pot fi nocive pentru organism?
Dar, totuși, ce ulei să alegem? Pentru că în magazine găsim atât de multe sortimente!
Cum să le folosim pentru a ne proteja sănătatea?
Specialiștii în nutriţie ne dau câteva sfaturi de care este bine să ţinem cont atunci când mergem la cumpărături.
Uleiurile de floarea soarelui și porumb, bune pentru salate
Uleiul de floarea soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor, iar unul dintre motive este preţul mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de ulei.
Specialiștii nutriţioniști nu recomandă uleiul de floarea soarelui prăjit! La temperaturi înalte, acesta devine toxic pentru organism, având un punct de fumigaţie mic, în jur de 107 grade celsius.
Uleiul de floarea soarelui este recomandat în stare crudă numai pentru salate, sosuri reci și pentru alimentele care sunt preparate prin înăbușire.
„Uleiul de floarea soarelui, atât de cunoscut gospodinelor, conţine grăsimi care, pe foc, se descompun în compuși toxici și sunt greu digerabile, devenind extrem de periculoase pentru sănătate", ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.
Preţ: 8-8,5 lei

Uleiul de palmier rezistă la temperaturi înalte
Uleiul de palmier este foarte rezistent la temperaturi ridicate, având un punct de fumigaţie de 230 grade Celsius.
Acest ulei nu conţine colesterol, este bogat în vitaminele A și E, betacaroten, acizi grași.
Uleiul de palmier se găsește aproape în orice hypermarket. Are un preţ mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui și se vinde chiar și la bidoane de 3 sau 5 litri.
Este unul dintre uleiurile care pot fi folosite la prăjit dar și la prepararea mâncărurilor gătite.
Nu se arde, nu face fum și nu se descompune în compuși toxici. E cel mai indicat pentru prăjeli și mâncăruri gătite.
Preţ: 20-30 lei
Uleiul de măsline nu se prăjește
Deși rezistă la temperaturi foarte înalte, uleiul de măsline nu se folosește la prăjit.
Uleiul extravirgin, autentic, datorită bogăţiei lui în polifenoli, vitamina E și alte substanţe biologic active, deși este rezistent la prăjire (punctul de fumigaţie este foarte mare, peste 190 grade Celsius), nu este indicat a fi folosit în acest mod.
Motivul? Odată prăjit, substanţele valoroase din el se distrug. Uleiul de măsline extravirgin are numeroase efecte benefice pentru sănătate, fiind considerat un veritabil medicament.
Se poate folosi în stare crudă la salate, sosuri reci, maioneze. Uleiul de măsline este foarte cunoscut pentru proprietăţile sale benefice organismului.
Consumat corect acesta previne depunerea colesterolului pe artere și înfundarea lor scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, ameliorează disfuncţiile generate de diabetul zaharat, ameliorează efectele unor boli neurologice, tratează ulcerul gastric, previne cancerul la sân etc.
Preţ: 15-30 lei
Gheorghe Mencinicopschi: «Folosește uleiul de masă în funcţie de punctul de fumigaţie»
„Fiecare tip de ulei trebuie folosit în funcţie de mâncărurile pe care le preparăm și atunci când gătim trebuie să alegem uleiul în funcţie de punctul său de fumigaţie.
La salată, de exemplu, putem folosi ulei de struguri, de nucă, de dovleac, de in, cânepă sau măsline extra-virgin.
Pentru mâncărurile gătite putem folosi uleiuri care au un punct de fumigaţie foarte mare, adică se degradează și devin toxice la temperaturi foarte înalte, între 190-230 de grade Celsius.
Acestea sunt uleiul de palmier nehidrogenat și uleiul de măsline virgin".
Ce mai găsești în magazine?
Uleiul de susan 13-15 lei - este folosit la prepararea mâncărurilor orientale. Este un ulei greu, vâscos, foarte concentrat, de culoare maro deschis.
Conţine vitamina E, lecitină și minerale. Este recomandat persoanelor care suferă de anemie.
Uleiul de nucă 12-13 lei - conţine Omega 3, magneziu, fier, vitaminele B6 și E. Are culoarea galben auriu și un gust dulce amărui. Se folosește la salate.
Uleiul de strugure 11-13 lei - conţine Omega 6, vitamina E, cupru și seleniu. Este ideal pentru macerarea mirodeniilor. Este un bun detoxifiant pentru organism.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Sambata, 28 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu